Radionica „Tajna Ciglene kuće“ realizirana je kroz suradnju projekta Vijeće mladih Benčić s Gradskom knjižnicom Rijeka (Kristian Benić) na poziv Odjela za kulturu Grada Rijeke.
U petak 20. 5. realizirana je jedna posebna radionica u OŠ Vežica na Youth Summitu i Međunarodnoj konferenciji o izvrsnosti i inovacijama u obrazovanju i psihologiji. Sudionici radionice, djeca iz zemalja diljem svijeta, imala su zadatak pronalaska “ukradenog” 3D printera, a kroz igru se svladavala priča, detalji i polazišta Dječje kuće, Rijeka EPK 2020 projekta u sklopu revitalizacije kompleksa Rikard Benčić čije značenje je specifično i u globalnim razmjerima.
Radi se o prilagođenoj life-size igri koja se temelji na društvenoj igri Cluedo – riješavanje problema/misterije. Mjesto radnje je buduća Dječja kuća koja je bila simulirana iscrtavanjem tlocrta na podu igrališta OŠ Vežica, a izvor misterije je nestanak misterioznog predmeta (3D printera) iz Dječje kuće.
Na radionici djeca – članovi VMB bili su likovi u igri koji su predstavljali različite zaposlenike buduće institucije (kustos MMSU, knjižničarka, voditeljica likovnih aktivnosti, konobarica u baru, domar, filmski operater), a sudionici radionice su posjetitelji koji se nenadano nađu u ulozi detektiva koji pomoću različitih rješavanja zagonetki, tragova, ispitivanja svjedoka trebaju doći do rješenja.
Cilj igre je približiti djeci plan i buduću namjenu Dječje kuće, te dionike u njoj na zabavan i interktivan način, uz usputno razvijanje vještina timskoga rada i kreativnog rješavanja problema. Radionicom je pokazano da je igra jedan od temeljnih načina učenja, suradnja jamac izgradnje, tehnologija jedan od vjernih pomagača, a kreativnost osnova bolje sutrašnjice.

Trinaesto izdanje Međunarodne konferencije o izvrsnosti i inovacijama u obrazovanju i psihologiji održalo se u Rijeci od 18. do 21. svibnja. Po prvi puta ove godine se uz konferenciju održava i Youth Summit, na kojem sudjeluje dvjestotinjak djece iz 9 zemalja.
Glavni govornici Konferencije znanstvenici su i praktičari iz cijelog svijeta (Kanada, SAD, Njemačka, Francuska, Libanon, Turska, Slovenija, Hrvatska) prepoznati po značajnom doprinosu u područjima obrazovanja i psihologije. Među govornicima je svjetski poznati voditelj nacionalnog programa za nadarene u SAD-u Joseph Renzulli, prorektorica Conneticut University, Sally Reis te ugledni profesor Tod Lubart s Universite Paris Descartes sveučilišta.

Na konferenciji je bilo 200 sudionika iz cijelog svijeta, uključujući Australiju, SAD, Kanadu, Njemačku, Francusku, UK, Poljsku, Portugal, Sloveniju, Srbiju, Indiju, Kongo. Radionice, simpoziji i plenarni govori obuhvatit će teme inovacije, kreativnosti i izvrsnosti u obrazovanju (uključujući rad s nadarenom djecom, razvoj kritičkog mišljenja, identifikacije potencijalne kreativnosti kod učenika, primjeri dobre prakse). U programu je održano 17 plenarnih govora, 18 radionica, 12 simpozija, 74 prezentacija i 16 postera.

Organizator konferencije je Međunarodni centar za inovacije i obrazovanje iz Ulma, Njemačka, a suorganizatori Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Primorsko – goranska županija, a pokrovitelj je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Broj sudionika VMB: 4
Ukupan broj sudionika: 20
Lokacija: OŠ Vežica, Rijeka

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”small” url=”http://udrugavmb.hr/hr/radionice/” text=”POVRATAK NA SVE RADIONICE” color_override=”” image=”fa-chevron-left”]