Radionica „Ostavi svoj trag 3“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održala se 18. i 19. svibnja 2017. godine u Udruzi za zaštitu obitelji – Rijeka. Ovu radionicu osmislili smo i održali u suradnji djelatnicima udruge i umjetnicama Nikom Rukovinom i Jadrankom Lacković.

Udruga U.Z.O.R. je neprofitna organizacija koja provodi aktivnosti ciljane na pomoć, podršku, zaštitu ranjivih skupina u cilju razvoja kulture nenasilja, tolerancije, socijalne solidarnosti, promocije zdravlja, odnosno društva koje brine.

Budući da širimo krug suradnje svake godine, ovaj put smo se povezali s UZOR-om i kroz razgovor s otkrili da je njima i njihovim korisnicima jako problematičan ulaz u njigove prostorije. Udruga ima tri glavna programa Psihosocijalni tretman počinitelja nasilja u obitelji, Rad s kazneno prijavljenim mladima uključujući povremene uzimatelje droga – eksperimentatore i Program rada savjetovališta i skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Kako se radi o rizičnim skupinama djece i mladih te odraslima koji su se našli u teškim životnim okolnostima, prostor kakvog smo ga zatekli negativno je utjecao na korisnike koji su dolazili. Uz samo „ukrašavanje“ prostora, cilj je bio kroz rad naučiti nešto više o street art-u što je oblik umjetnosti koji najviše ulazi u svakodnevne prostore tih osoba te poticati timski rad.

Na radionici su sudjelovali djelatnici UZOR-a, srednjoškolski i osnovnoškolski uzrast te roditelji.  Nika Rukavina je s djecom obrađivala temu šablona te su uz pomoć te tehnike oslikali oblike životinja na zidovima koji se mogu multiplicirati. Jadranka Lacković je sa sudionicima radila slobodno oslikavanje i oslikavanje oblika pomoću projektora.

Odabrani motiv šume proizašao je iz uvodne radionice 16. 5. kada smo s korisnicima kroz različite igre upoznavanja i komunikacije došli do motiva šume i puta kroz šumu koji bojama djeluje umirujuće te djeluje i na simboličkoj razini u smislu puta do pomoći.

Koristeći zajednički cilj i radeći zajedno na njemu raznim metodama postigli smo međugeneracijski dijalog i suradnju.

Broj sudionika: 20
Lokacija: UZOR, Rijeka

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”small” url=”http://udrugavmb.hr/hr/radionice/” text=”POVRATAK NA SVE RADIONICE” color_override=”” image=”fa-chevron-left”]