Skip to main content

Korona kid

Interaktivni, tehnološki napredni, ali istovremeno zabavni načini učenja pokazali su svoju važnost u novoj stvarnosti koju nam je stvorila pandemija korone. Kako bismo učinili sve da naša djeca i mladi što lakše shvate, a onda se i prilagode novonastaloj situaciji, pokrenuli smo projekt Korona kid.

Projekt Korona kid proveli smo sa svojim višegodišnjim partnerima, Udrugom Ri Rock i Gradskom knjižnicom Rijeka, a cilj projekta bio je poticanje djece i mladih na građanski angažman i brigu za druge kroz usvajanje novih znanja i vještina građanskoga odgoja, primjenu novih tehnologija i socijalizaciju. Vijeće mladih Benčić (Udruga RUKE) nositelj je i koordinator projekta kojem je doprinjeo širokim iskustvom i znanjima u domeni neformalnoga obrazovanja djece i mladih, partner Gradska knjižnica Rijeka donio nam je znanja vezana za kreiranje i uređivanje sadržaja, a Udruga Ri Rock znanja vezana za snimanje i montažu zvuka.

Naši stručni suradnici vrijedno su radili na člancima posebno prilagođenima za djecu i mlade, kojima smo napunili naš portal Brickzine.hr. Edukativni i zanimljivi tekstovi pokrivaju područja kulture, umjetnosti, građanskog odgoja, psihologije, kulture „uradi sam“…

Ono što cijelu stvar čini još uzbudljivijom jest način na koji smo osigurali da baš svatko može uživati i konzumirati naš sadržaj. Sve spomenute članke smo, kroz naše online radionice, pretvorili u uzbudljive radijske emisije koje se mogu pronaći i slušati na portalu Brickzine.hr, ali i na stranicama Vijeća mladih Benčić te na Radiju Roži.

Tijekom jedanaest online radionica, članke je audio digitaliziralo dvanaestoro djece i mladih pod mentorstvom stručnih suradnika. Korona kid-u su glasove posudili i članke interpretirali: Anika Juriša, Ema Juriša, Una Grozdanov, Srna Ilić, Lovro Kegalj, Lucijan Sobol, Ana Ipšić, Lea Stijelja, Karlo Vidas, Ivano Magzan, Dunja Savarin i Lorena Kalić.

Audio digitalizacija provodila se putem individualnih i grupnih online radionica koje su se održavale putem platforme Zoom. Vježbali smo govor, dikciju i izgovaranje (dramatizacija) tekstova pod mentorstvom riječke glumice Petre Šarac. Nakon vježba slijedilo je snimanje govora i interpretacija tekstova, što se također radilo online, a potom i prikupljanje zvukova i efekata koji ilustriraju događaje iz tekstova.

Nakon radionice, audio snimke je u konačan oblik podcasta/radijske emisije montirala partner Udruga Ri Rock, a te emisije su sada dostupne online svim našim čitateljima i slušateljima.

Kako bismo naše mlade slušatelje i čitatelje dodatno angažirali, sudionici naših radionica su u svakoj radijskoj emisiji osmislili po jedan poziv na akciju kako bismo prikupili reakcije i kreativne radove naših slušatelja i čitatelja te ih uključili u buduće emisije i objave!

Korona kid je do kraja srpnja čitateljima i slušateljima donio 12 raznolikih članaka objavljenih u online magazinu Brickzine i čak četiri radijske emisije dostupne na mrežnim stranicama Radio Rože, ali i na stranicama Vijeća mladih Benčiće te portalu Brickzine.hr.

Korona kid radijske emisije

Projekt Korona kid je podržan sa € 4.997,00 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i norveških grantova.

Kako se uključiti

Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB
Križanićeva 6A, 51000 Rijeka | OIB: 84592916839