Fotografije: Renato Buić

Organizator radionice: Udruga Prostor Plus

 

Iako nije kalendarska, za VMB počinje nova godina i to s novom temom i suradnicima. Kroz slijedeću godinu baviti ćemo se aktivizmom, tj. na koje se sve načine možemo zalagati za nama važne stvari u zajednici i poticati druge na djelovanje.
Godinu smo započeli kroz suradnju s Udrugom Prostor Plus. Kroz niz radionica u osmišljavati ćemo pravi pravcati festival izvedbenih umjetnosti – cirkusa i suvremenog plesa!
Da bismo mogli sve osmisliti kako treba – od dizajna, selekcije predstava, marketinga, morali smo se bolje upoznati sa glavnom temom. U tome su nam pomogli Marko Ilić, Nives Soldičić i Ivana Kalc s kojima smo praktično isprobali različite cirkuske vještine i suvremeni ples.
Istražili smo zajedno koliko je teško izvoditi različite plesne figure, što sve podrazumijeva priprema koreografije, koje sve cirkuske vještine postoje te koje rekvizite i pripremu zahtijevaju.
S Ivanom Kalc bavili smo se suvremenim plesom. Ivana nam je pokazala što sve može biti suvremeni ples i na koje se sve načine može stvarati koreografija. Improvizacija, vježba ili slaganje elemenata, bez ili s pričom, sve je to suvremeni ples koji prenosi neke informacije gledatelju.
Cirkus smo upoznali kroz dvije radionice, s Nives Soldičić upoznali smo vještine u zraku – ples na svili i na obruču, dok smo s Markom Ilićem isprobavali žongliranje, štule, poi, diablo i kineske tanjure. Koliko vježbe je potrebno za ove vještine, shvatili smo nakon što smo nakon nekoliko sati vježbe tek svladavali osnove.

15
Broj sudionika

LOKACIJA: Filodrammatica, Rijeka

SURADNICI: Nives Soldičić, Marko Ilić, Ivana Kalc

Radionica se provodi u partnerstvu s Udrugom Prostor Plus u sklopu projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci” 
Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Organizacija aktivnosti je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.
Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Prostor Plus.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne podrške Zaklade Kultura nova.