Fotografije: Tanja Kanazir

Na ovogodišnjem 17. Liburnia Film Festivalu premijerno je bio prikazan dokumentarni film Gurati naprijed redatelja Mirka Žorža. Budući da se ove godine bavimo temom aktivizma, odlučili smo se udružiti s redateljem spomenutog dokumentarca da saznamo zašto se on odlučio snimati dokumentarac o košarci u kolicima te zagovarati ovu specifičnu temu i aktivnost.

Kako bi radionica bila potpuna, odlučili smo surađivati i s Lukrecijom Tomušić, članicom KKOSI Kostrena i Sinišom Kuharićem, trenerom KKOSI Kostrena.

Prvi dan radionice pogledali smo dokumentarac Gurati naprijed te razgovarali s Mirkom o njegovoj motivaciji i iskustvu snimanja dokumentarca. Zatim smo s Lukrecijom Tomušić razgovarali o tome kako je to biti osoba s invaliditetom i baviti se sportom. Ona nam je pripremila i prezentaciju o povijesti košarke u kolicima i pravilima tog sporta.

Kako ne bismo ostali samo na riječima, u subotu smo otišli na jedan trening košarke u kolicima. U Sportskoj dvorani Kostrena dočekao nas je Siniša Kuharić, košarkaš, sportaš i trener, koji je ujedno i volonter-trener KKOSI Kostrena. Trening smo odradili u sportskim invalidskim kolicima, radeći početničke vježbe zagrijavanja i snage. Već su nam i te vježbe zadavale poteškoće, a kamoli da imamo neku poteškoću u kretanju. Kroz igru lovice, slalome i štafete naučili smo kako se kretati u kolicima i pravila kontakta i okreta.

Hvala KKOSI Kostrena na gostoprimstvu!

12
Broj sudionika

LOKACIJA:Križanićeva 6a, Rijeka; Sportska dvorana Kostrena

SURADNICI: Mirko Žorž, Lukrecija Tomušić, Siniša Kuharić, Košarkaški klub osoba s invaliditetom Kostrena