KUL_KORACI

Nositelj projekta:

Centar za kulturu dijaloga – Moje mjesto pod suncem

Partner:

VMB

Trajanje projekta:

1. 4. – 31. 12. 2022.

Financijski podržali:

Primorsko-goranska županija

Obucite cipele, uzmite kišobrane – ipak smo u Rijeci, i krećemo!

Hrabrim koracima istražiti ćemo umjetnost i kulturu u našem gradu – kako ju možemo koristiti u svakodnevnom životu, što sve možemo s njom napraviti i gdje ju možemo sve naći! Upoznati ćemo riječke umjetnike, gradske institucije, ali i kreativne životne vještine koje nam uvijek mogu dobro doći – od šivanje puca do izrade svoje pernice.

Družiti ćemo se s kroz 20 radionica s korisnicima Udruge CKD i obraditi slijedeće module:

1. Ja i drama

Kroz ovaj modul djeca i mladi će kroz tehniku dramskih igara upoznati sebe, grupu s kojom će raditi te graditi timski duh i vještine suradnje i javne prezentacije. Dramske igre su tehnika koja se često koristi u neformalnom odgoju i obrazovanju jer pruža puno mogućnost za kreativno izražavanje.

2. Kreativne vještine za svaki dan

Postoji puno vještina kao što su šivanje, pletenje, kaširanje koje su nam korisne u svakodnevnom životu, a ujedno nam omogućavaju kreativno izražavanje. Kroz ovaj modul djeca će upoznati razne kreativne vještine te kako ih mogu primijeniti u svojoj kući, za ukrašavanje svoje sobe ili za popravak vlastite odjeće.

3. Grad u kojem živim

Bogata povijest našega grada ostavila je materijalne i nematerijalne tragove koje će djeca imati prilike upoznati kroz igru, interaktivne obilaske i posjete raznim kulturnim institucijama. Cilj ovoga modula je podizanje svijesti djece o povijesti njihovoga grada, jačanje njihovoga osjećaja pripadnosti, brige za prošlost, te pružanje osnove za razmišljanje o budućnosti grada.

4. Zajednica s kojom živim

S druge strane zajednicu čine i ljudi. Aktivnosti i partnerstva u ovom modulu omogućuju djeci učenje pomoću iskustva uključivanja u lokalnu zajednicu. Model učenja zalaganjem u zajednici djeci osigurava da bolje upoznaju svoju zajednicu, njene potrebe i probleme te da istovremeno stječu iskustva, znanja i vještine o aktivnom građanstvu i društvenoj odgovornosti prema zajednici u kojoj žive i djeluju.

5. Umjetnici mog grada

Kroz ovaj modula omogućit ćemo djeci susrete s različitim umjetnicima kroz koje će imati priliku upoznati polja umjetničkog djelovanja i prakse te povećati njihov interes za iskušavanje i bavljenje različitim oblicima umjetnosti. Proširivanje vidika na tom polju, ali i preuzimanje aktivne uloge u odabiru tehnike rada ili motiva razvija vlastite stvaralačke snage i potencijale te potiče na istraživanje individualnih interesa sklonosti, a sve to uz potporu stručnog mentora