Radionica „Land Art on the Beach“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održala se 6., 13. i 14. svibnja 2017. godine u Križanićeva 6A i na plaži Srebrena, Pećine, Rijeka. Ovu radionicu osmislili smo i održali u suradnji sumjetnicima Unom Rebić i Metodom Belejecom.
U nastavku prenosimo kolaborativni tekst umjetnika i VMB o radionici:
Ideja za radionicu stigla je od strane dvaju umjetnika koji su prepoznali land art ne samo kao snažan medij umjetičkog izričaja, već i mogući edukacijski pristup i metodu. To je danas više nego relevantno za mlađu generaciju koja je u sve slabijem doticaju s prirodom, ne samo radi življenja u urbanim sredinama već pogotovo radi sve intenzivnijeg života u virtualnom svijetu. Land art kao medij izražavanja ima potencijal da promijeni našu percepciju prirode, dovodeći u pitanje naš odnos spram nje. Izlazeći iz datih umjetničkih okvira veličine, prostora i trajanja navodi nas da mislimo o tim istim koncepcijskim okvirima: veličini, skali, vremenu i prolaznosti. Land art je također provokativna praksa jer često pomiče granice između umjetnosti, arhitekture i urbanizma, isklizujući na taj način strogoj definiciji onoga što ovu praksu sačinjava.
Budući da je Vijeće Mladih Benčić oformljeno od djece osnovnoškolske dobi koja žive u urbanoj sredini, radionica umjetnosti u prirodi bila je sjajna prilika za pokretanje dijaloga o prirodi u urbanom kontekstu ponajprije. Neka od pitanja na koja smo postavljali tokom radionice i odgovarali na njih su Što je priroda u gradu Rijeci i gdje je (sakrivena)?, Kakav je naš odnos spram nje?, Kakve su prednosti boravka u prirodi?, Na koji način priroda može biti inspiracijom i medijem za naš kreativni izričaj?, Što znači napraviti rad u prirodi čije je trajanje podložno vremenskim i ljudskim utjecajima?, Kakva je svrha i u čemu leži vrijednost takvog rada?
Za lokaciju radionice odbrana je plaža Srebrena, pored lučice Pećine. Specifičnost ove plaže jest ta da ju sačinjavaju bijeli oblutci po kojima je plaža dobila ime te unazad nekoliko godina nasipani riječni kamenčići u sivoj, zelenoj, crvenoj, plavoj i žutoj nijansi. Prijedlog umjetničke intervencije na plaži bio je sortiranje i preslagivanje kamenčića na plaži u pronađenih šest grupa boja na način da kao rezultat dobijemo grafički crtež u prostoru čije će trajanje ovisiti o vremenskim uvjetima, kao i o reakcijama posjetitelja plaže.

Radionica je bila strukturirana u dvije faze: u prvoj fazi djeca su imala priliku upoznati se s povijesti i filozofijom land arta kao suvremene umjetničke prakse, a potomsa lokacijom plaže Srebrena na Pećinama te napraviti prijedloge intervencija na plaži. U drugoj fazi radionice u trajanju od dva dana djeca su zajedno s umjetnicima izvela odabrani prijedlog intervencije. Intervencija se je dogodila na lijevoj (manjoj) strani plaže, a sortiranje na desnoj. Osim samog rada na sortiranju i raspoređivanju kamenčića cilj radionice je bio kroz zabavne aktivnosti na plaži – poput bacanja „žabica“, brćkanja u moru, igranja karata i mnogih drugih – podsjetiti djecu na brojne mogućnosti koje nam donosi vrijeme provedeno u prirodi, pa čak i onda kada se nalazi tu, u našoj neposrednoj (gradskoj) blizini kao što je to slučaj s gradskom plažom Srebrena.
Rezultat Land art intervencija izvedena je slaganjem oblutaka u vertikalne linije u šest nijansi koje sežu od stijena do mora. Na taj način plaža je pretvorena u grafički crtež koji nosi naslov “Colour Positive”. Njegovo će trajanje ovisiti o vremenskim prilikama te ljudskom utjecaju. Iz toga razloga ovaj rad prepoznajemo kao svojevrstan eksperiment u gradu koji nam može direktno govoriti o prihvaćanju i razumijevanju umjetničkih procesa, ovisno o tome koliko dugo se održi netaknut. Osim ljudskog utjecaja, zanimljivo će biti pratiti i utjecaj prirode na sam rad.
Ovim putem želimo pozvati sve građane koji u narednim danima, tjednima i mjesecima budu posjećivali plažu Srebrena da je fotografiraju te objavom svoje fotografije (FB Stranica ili e-mail) pomognu u praćenju intervencije i promjena koje će se iz dana u dan događati na njoj.

Metod Blejec (rođen 1979. u Ljubljani) je multidisciplinarni hibridni producent u polju umjetnosti, dizajna, fotografije i edukacije koji radi na eksperimentalnim i angažiranim projektima zasnovanima na procesu. Njegov rad prelazi granice medija, razmjera, modaliteta i koncepata u osobnim i kolaborativnim praksama. Živi u Ljubljani i radi internacionalno.

Una Rebić (rođena 1986. u Rijeci) multidisciplinarna je praktičarka umjetnosti i dizajna. Njezin rad je višeslojan i fluktuira između individualnih i kolaborativnih projekata. Interesira ju istraživanje komunikacije u sferi društvenog, fizičkog, mentalnog i duhovnog. Trenutno živi u Sloveniji, a aktivno djeluje i u Rijeci te međunarodno.

Fotografije: Metod Belejec&Una Rebić
Broj sudionika: 17
Lokacija: Križanićeva 6A i plaža Srebrena, Pećine, Rijeka

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”small” url=”http://udrugavmb.hr/hr/radionice/” text=”POVRATAK NA SVE RADIONICE” color_override=”” image=”fa-chevron-left”]