Fotografije: Tanja Kanazir

Ljetna škola „Grafikom po gradu“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održala od 9. do 13. srpnja 2018. godine. Ovu radionicu osmislili smo i održali u suradnji s Centerom grafičnih umetnosti iz Maribora, Slovenija u skladu s našom godišnjom temom zanata i ručnog rada.
Center grafičnih umetnosti osmišljen je kao kreativno i društveno čvorište, gdje kreatori, kroz implementaciju različitih programa, uspostavljaju veze sa studentima i studenticama, ljubiteljima stvaranja, umjetnicima i obrtnicima, nezaposlenima i ostalim ranjivim skupinama te im omogućiti da se izraze u širokom rasponu grafičkih tehnika. Osnovno načelo otvorenih grafičkih radionica je kreativni angažman za različite segmente javnog života, gdje kroz aktivnu interakciju između stručnjaka, laika i opće populacije generiramo protok suradnje, novih ideja i umjetničkih pristupa, potičemo međugeneracijske odnose i društvenu konsolidaciju lokaliteta kroz opipljive vizualne slike. Kroz besplatan pristup programima i radionicama otvorenog grafičkog studija stvara se kreativni dom koji potiče drugačije izražavanje, nove načine umjetničkog angažmana i upoznavanje umjetnosti na jednostavan, zanimljiv i zabavan način.
Cilj ljetne škole bio je upoznati djecu s različitim vrstama tiska koji se može primijeniti na različite materijale te na taj način stvoriti umjetničko djelo ili svoju modnu kreaciju. Kroz ljetnu školu naučili smo što je to duboki tisak, a isprobali smo visoki i propusni tisak. Započeli smo praktični dio s frotažom, zatim visokim tiskom koji podrazumijeva otiskivanje reljefnih površina grada, nastavili sitotiskom i kartonskim tiskom (visoki tisak) kojeg smo upotrijebili za izradu novih jastučnica za naš prostor.
Kroz sve dane uspostavili smo svoj vlastiti studio za tiskanje u kojemu smo osmišljavali radove na temu vrijednosti ručnoga rada koju smo zatim prenijeli na sito i otiskivali na tkaninu, papir i karton. Zadnji dan radionice u naš studio došli su i roditelji kojima su sudionici radionice pokazali i naučili ih tisku. Svaki roditelj imao je i priliku i praktično isprobati jednu vrstu tiska otisnuvši rad / sito svog djeteta na odabrani materijal.

16
Broj sudionika

LOKACIJA: Križanićeva 6A, Rijeka

SURADNICI: Center grafičnih umetnosti Maribor, Leonarda Ban