Treća Ljetna škola Vijeća mladih Benčić (VMB), „Mjesto za mene – mjesto za nas“ održala se je od 11. -15. srpnja 2016. godine u kompleksu Rikard Benčić u Rijeci na parkiralištu u budućem dvorištu Dječje kuće.
Ljetna škola pod imenom „Mjesto za mene – mjesto za nas“ zapravo je bila „okupacija“ vanjskog prostora u kompleksu Benčić od strane djece kako bi ukazali na promjene koje će se u njemu odvijati i izrazili svoje želje vezane za te promjene.
Ideja za temu ove ljetne škole rodila se slijedom nekoliko događaja – odluke da će jedna cijela zgrada u kompleksu biti mjesto stvaranja programa za djecu i mlade, sudjelovanje VMB u riječkoj prezentaciji kandidature za Europsku prijestolnicu kulture 2020. i dobivanje titule EPK 2020.
Cilj radionice bio je upoznati djecu s promjenama do kojih će uskoro doći u procesu obnove i useljavanja kompleksa Benčić s naglaskom na promjene koje će donijeti otvaranje Dječje kuće, ali, također, i ostvarenje dijaloga sa zajednicom koja nastanjuje ili se svakodnevno koristi prostorom u kompleksu Rikard Benčić.
Da bi osigurali kvalitetno provođenje radionice odlučili smo surađivati s:

  • Arhitektom Sašom Randićem, autorom sadašnjeg dizajna i plana za Dječju kuću,
  • Aleksandrom Mihajlovskom, glumicom i koordinatoricom MultiKulti Centra u Kumanovu, Makedoniji, trenutno na rezidenciji Kamov u Rijeci,
  • Marijom Kajapi, jednom od tri voditeljice Art Mašine u Rijeci.

Program ljetne škole bio je podijeljen u dva dijela. U prvome dijelu ugostili smo arhitekta Randića. S njime su djeca imala prilike proučavati tlocrt i planove vezane za Dječju kuću te diskutirati o njihovim prijedlozima i željama koji se još uvijek mogu uvrstiti u realizaciju. Tlocrt prizemlja buduće Dječje kuće smo nacrtali ispred same kuće u omjeru 1:2 kako bi i budući posjetitelji mogli vidjeti što će uskoro nastati u tom kompleksu. Kako bi djeca dobila što bolji dojam prostora s ciglama od stiropora su na tom tlocrtu gradili pojedine elemente, kao što su ulazna vrata, vanjski zid, lift i slično.
U drugom dijelu radionice djeca su imala prilike sami postati aktivatori i donositelji promjena. Kroz nekoliko dana imali smo za cilj od zapuštenog komada zelene površine okruženog parkirnim mjestima napraviti mjesto koje će već sada početi okupljati ljude iz susjedstva, djecu, roditelje šetače pasa, umirovljenike… Postavili smo si pitanje – koje su to minimalne intervencije u prostoru kojima možemo privući i zadržati ljude na određenom mjestu i ponuditi im nešto što možda ne mogu naći u svojoj bližoj okolini ili susjedstvu?
Svoju akciju nazvali smo stvaranjem Pop-up igrališta kako bi naglasili neočekivanost i privremenost onoga što će nastati na tome mjestu.
Ovom akcijom htjeli smo ukazati na to koliko je i vanjski prostor bitan, posebno za djecu, ali i zajednicu te koliku promjenu čak i najminimalnije intervencije u prostoru mogu donijeti. Za čitavog trajanja ljetne škole primjećivali smo rast zanimanja susjedstva, stanara i prolaznika za naš rad i upravo je to jedan od najvećih prednosti rada u zajednici, na otvorenome – to što za vrijeme čitavog rada imate priliku dobivati direktnu povratnu informaciju od zajednice za koju nešto radite.
Kroz tri dana djeca su osmišljavala različite intervencije i elemente za svoje Pop-up igralište. Trebale su biti detektirane ciljane skupine i korisnici budućeg Pop-up igrališta. Vrlo su brzo primijećeni brojni vlasnici pasa koji na svakodnevnoj bazi koriste mali komadić zelene površine, kao i roditelji u šetnji s djecom koji se ne zadržavaju pretjerano dugo ondje, umirovljenici i mladi koji provode sate na klupicama u neposrednoj blizini, mačke i ptice koje nastanjuju ruševine zgrada…
Nakon detektiranja ciljanih skupina i njihovih potreba trebalo je osmisliti intervencije. Tokom tri dana povedenu su slijedeće intervencije: kaširanjem stiropora izradili smo gredicu za cvijeće (koja ujedno može služiti i kao klupica za odmaranje) i zasadili mediteransko bilje, napravili natpise koji upućuju na buduće sadržaje u zgradama u kompleksu, izradili ploče za pisanje s kredom na kojima prolaznici mogu odgovoriti na pitanja „Hoćeš li dolaziti u Dječju kuću kada bude izgrađena?“ i „Što tebi nedostaje u kompleksu Benčić?“, ukrasili skelu raznobojnim origami kreacijama, postavili vrećice i lopatice za skupljanje psećeg izmeta, hranilice za ptice. Nadalje, djeca su nacrtala igre cip-cop/školicu i križić-kružić te postavili objašnjenja za različite druge igre koje se mogu igrati na igralištu – „Paukova mreža“, „Princeza, medvjed i lovac“, „Pogledi“ i td.
Zadnji dan Ljetne škole obilježili smo javnim predstavljanjem i otvaranjem pop-up igrališta tokom kojega su djeca napravila vodstvo za sve prisutne i demonstrirala spomenute igre. Okupljen je velik broj posjetitelja, roditelja, braće, sestara, djedova i baka, prijatelja, novinara, ali posebno nas je razveselio dolazak susjeda koji su svojom pojavom potvrdili uspješnost naše intervencije u zajednici.
Zahvaljujemo se na podršci Odjelu za kulturu Grada Rijeke, Gradskoj knjižnici Rijeka i Caffe Baru Gala. Posebne zahvale Čistoća Rijeka d.o.o. na donaciji bilja i zemlje za našu cvjetnu gredicu.

Broj sudionika: 21
Lokacija: kompleks Benčić, Rijeka

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”small” url=”http://udrugavmb.hr/hr/radionice/” text=”POVRATAK NA SVE RADIONICE” color_override=”” image=”fa-chevron-left”]