Radionica “Olovke u ruke” održala se u prostorima Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Križanićevoj ulici kroz dva dana u suradnji s Davorom Mandićem, novinarom Novog lista, i Alenom Kapidžićem, zaposlenikom Odjela za kulturu Grada Rijeke, članovima riječke literarne udruge RiLit.

Tema novinarstvo i pisanje odabrana je ciljano radi razvijanja web stranice Vijeća mladih Benčić, na kojoj se očekuje aktivnost korisnika u obliku pisanja bloga. Također, u punom jeku je razvijanje projekta Dječje kuće u sklopu kompleksa Benčić, te se Vijeće mladih Benčić želi izraziti svoje stavove i mišljenja vezano za njen dizajn, osmišljavanje i organizaciju.

Prvi dan radionice bio je posvećen novinarskom žanru. Davor Mandić upoznao je naše korisnike sa svojim radom, a zatim i s novinarskim radom. Naglasak je stavljen na izrađivanju vijesti, jer je to idealna forma kroz koju se mogu naučiti temeljna novinarska pitanja, te na firmu intervjua zbog toga što ju jako često koristimo u drugim radionicama. Metode koje su korištene su predavanje, individualni rad na zadatku, grupni rad, igra. Davor im je kroz kratko predavanje prezentirao svoje članke, odgovornosti, ulogu u novinama, te ukratko prezentirao rubrike u novinama te oblike članaka. Temeljna novinarska pitanja: tko, što, kako, zašto, gdje, kada i otkuda informacija djeca su primijenila pišući o radionici kao kratkoj vijesti u novinama. Nakon čitanja naizmjence djeca su primijetila da su svi napisali isto ali da se već i u toj kratkoj formi može primijetiti razlika u stilovima pisanja, te koliko je važno informacije slagati po važnosti u tekstu. Nakon toga, da bi korisnici shvatili važnost točnosti informacije i pouzdanosti informacija igrali smo igru „Panto Pletikosa“ koja se temelji na prepričavanju priče s mnogo detalja, ali tako da jedno dijete priča drugome bez da drugu čuju, drugo trećemu i tako do zadnjega. Zadnji svima ostalima prepriča priču koju je čuo, a zatim se komentiraju greške i ispušteni podaci iz prvotne priče. Igra je svima bila zanimljiva i izrazito zabavna, osobito na krajnjoj analizi. Tema intervjua obrađena je na specifičan način. Nakon što je Davor kratko prezentirao što je to intervju, kako nastaje te kako se sve može obraditi, on je krenuo u intervjuiranje svih korisnika i voditeljica, te će to uobličiti u priču/reportažu za novine Novi list. Došao je i fotograf koji nas je fotografirao, tako da su djeca imala prilike vidjeti kako uistinu stvaranje članka službeno izgleda.

Broj korisnika: 11

Drugi dan bio je posvećen artikulaciji sadržaja projekta Vijeća mladih Benčić od strane njegovih korisnika u čemu nam je pomogao Alen Kapidžić, književnik. Vodili smo se novinarskim pitanjima koje smo naučili prethodni dan, a koristili smo metodu „oluja mozgova“ za stvaranje natuknica, koje smo zatim oblikovali u tekst. Na kraju radionice, prvo smo zamišljali Dječju kuću, a zatim nam je Alen prezentirao sadašnje nacrte i planove.