PARK_O_PAR

Nositelj projekta:

VMB

Suradnici:
  • Udruga Ri Rock – community radio Radio Roža,
  • Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka
  • umjetnica Tanja Blašković
  • dizajnerica Una Rebić
  • klaun Marko Ilić
Vrijeme:

lipanj, 2022.

Partneri:
  • Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
  • Gradska knjižnica Rijeka
Lokacija:

park, Artkvart Benčić, Rijeka

Korisnici:
  • djeca od 8 do 13 godina
  • roditelji
  • javnost

Projekt Park'o'par 2 nastavak je prakse poticanja kreativnog provođenja vremena na javnim prostorima za djecu i roditelje te aktiviranjem građana, s naglaskom na obitelji, na promišljanje prostora u svom gradu kroz radionice i događanja.

Projekt su osmislili i organiziraju Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije (RUKE) u partnerstvu s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Gradskom knjižnicom Rijeka.
Prvo izdanje Park’o’par događaja realizirano je u sklopu Festivala Tobogan u perivoju Guvernerove palače 2019. godine (https://www.mojarijeka.hr/parkopar-tobogan-pretvorio-park-ispred-guvera-u-disko-za-djecu-i-roditelje/). Iskustvo na prvom izdanju, zadovoljstvo sudionika, velik broj posjećenosti večernjeg događanja te uključenosti šire obitelji dala nam je podastrijeh za unapređenje i ponavljanje događanja s više suradnika i u drugom prostoru. Želja autora događaja je bila i u prvoj verziji realizirati ga u kompleksu Benčić, no u tom trenutku zbog početka građevinskih radova to nije bilo moguće.
Od 2020. godine ArtKvart Benčić službeno je otvoren za javnost, a od slijedeće godine biti će javnosti dostupan i vanjski prostor – javni park. Budući da se radi o kvartu dislociranom od centra grada važno je osmišljavati akcije i programe koji će privući i naviknuti publiku na novu lokaciju. Zato smo odabrali nastavak/nadogradnju projekta Park’o’par, što je događanje koje uključuje roditelje i djecu na različite načine pod mentorstvom umjetnika da provedu vrijeme u nekom prostoru na kreativan način. Događaj će se sastojati od popodnevnih radionica izrade zastava, sjedalica i murala na plastičnim folijama kroz koje će djeca s roditeljima pripremiti prostor za događaj s jedne strane. Dok će se kroz radionice glazbe i žongliranja za djecu i roditelje pripremiti nastup na večernjem dijelu programa. Večernji dio programa biti će otvoren za javnost te će biti usmjeren na korištenje prostora i demonstraciju popodnevnih radionica. Cilj je stvoriti prostor u kojem će roditelji s djecom osjećati ugodno, ali i istovremeno osvijestiti im postojanje prostora i institucija u sklopu kompleksa Benčić. Kroz radionice djeca i roditelji imati će prilike promatrati i analizirati prostor te oblikovati svoje okruženje. Upravo zato smo pažljivo birali suradnike koji će kroz mentorstvo osnažiti sudionike da sudjeluju u stvaranju svoga mjesta.

Budući da prostor još nije uređen nije moguće dobiti suglasnost za korištenje prostora. U slučaju da nije moguće izvesti projekt u prostoru parka, partneri su suglasni da se projekt izvede ispred Dječje kuće i MMSU te u prostorima prizemlja. Planirani datum izvedbe je krajem lipnja, no kako se u tom periodu odvija izrazito puno događanja u Rijeci radi lijepog vremena i turističke sezone, točan dan bismo naknadno odredili.

U suradnji s Udrugom Ri Rock – community radio Radio Roža, Sekcijom mladih Društva arhitekata Rijeka, umjetnicom Tanjom Blašković, dizajnericom Unom Rebić i klaunom Markom Ilićem osmislili smo događaj kroz koji se oživljava javni prostor u Benčiću kroz 6 popodnevnih obiteljskih radionica i večernjim događanjem za javnost.

Udruga Ri Rock provodi radionice za djecu, a već nekoliko godina surađuje s Udrugom RUKE u provedbi međugeneracijskih muzičkih radionica i radionica audio digitalizacije. Umjetnica Tanja Blašković i dizajnerica Una Rebić suradnice su Udruge i također, imaju dugogodišnje iskustvo u edukativnom radu. Klaun Marko Ilić već dugi niz godina radi kao performer i uz to kao edukator cirkuskih vještina. U svoj rad inkorporira različite segmente, a u suradnji s Udrugom RUKE počeo je raditi i međugeneracijske radionice. Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka izrazito je aktivno u edukativnom radu i promociji promišljanja o prostoru. Suradnik je partnera MMSU te su za ovaj projekt pripremili međugeneracijsku radionicu. Priložene su stručne reference suradnika.

Praksa na kojoj počiva projekt naziva se placemaking ili stvaranje mjesta. Stvaranje mjesta jednostavno rečeno znači stvaranje kvalitetnih prostora u kojima ljudi žele provoditi vrijeme, raditi i učiti. U ovom slučaju radi se o kreativnom stvaranju mjesta (Ann Markusen i Anne Gadwa, 2010.) koje je po definiciji najčešće vezano za prostore kulture i prostore koji su vezani za umjetnike. „U kreativnom stvaranju mjesta partneri iz javnog, privatnog, neprofitnog sektora i zajednice strateški oblikuju fizički i socijalni karakter kvarta, mjesta, grada ili regije vezane za kulturne aktivnosti. Kreativno stvaranje mjesta animira javne i privatne prostore, pomlađuje strukture i krajolike, poboljšava održivost lokalnog poslovanja i sigurnosti u javnim prostorima te zbližava različite ljude kako bi zajedno slavili i inspirirali sebe i druge.“(Markusen i Gadwa, 2010.) Novi Artkvart Benčić idealno je mjesto za primjenu ove prakse, a i logičan je nastavak naših prethodnih aktivnosti. Kroz naše radionice njegujemo još dvije prakse – iskustveno učenje i učenje „na licu mjesta“ koje su kompatibilne sa spomenutom praksom i koje doprinose aktiviranju djece/pojedinaca u svojem okruženju i zajednicama. Primjenjujući takve prakse pojedinci stvaraju trajne veze s prostorima te se kasnije njima vraćaju i o njima brinu.

Ciljana skupina naše udruge su djeca i mladi od 6 do 30 godina, ali smo od početka otkrili vrijednost obiteljskih radionica. Uključivanjem roditelja ili šire obitelji u radionice ostvarujemo veću angažiranost na radionicama, ali i trajnu involviranost u programe koje nudimo. Roditelji na taj način grade pouzdanje u naše programe i organizaciju, ali i naše partnere. Vraćaju se u prostore koje posjećujemo, ali i posjećuju druge programe u istim prostorima čak i ako nisu u našoj organizaciji. Do sada smo obiteljske radionice uspješno uvrstili u naš program VMB Početnica, u kojem je jedan modul posvećen kreativnim obiteljskim radionicama te je odaziv roditelja izvrstan. Također, događaji PARK|I|G|RALIŠTE + VMB (2017.) i Park’o’par 1 (2019.) zasnivali su se na ideji međugeneracijskih radionica.