Fotografije: Marko Butorac

Radionica „Permakultura za po doma“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održala se 28. listopada 2017. u Urbanom vrtu Zeleni put u Rijeci. Tema listopadske radionice bila je permakultura, a osmislili smo je u suradnji s permakulturisticom Sonjom Katanom.
“Naziv permakultura je skraćenica od termina permanentna (agri)kultura i predstavlja svjesno oblikovanje ne samo vrta već svih elemenata potrebnih za život prema načelima samoodrživosti – od brige prema zemlji do osiguranja hrane, energije, skloništa, materijala te ostalih nematerijalnih potreba. Permakultura označava harmoničnu integraciju ljudi i krajolika kroz korištenje lokalno raspoloživih resursa, ali ne na invazivan i eksploatirajući način već zatvarajući krug s prirodom kroz reprodukciju i preraspodjelu viškova. Taj termin također podrazumijeva uključivanje socijalnog segmenta i stvaranje zajednice tj. mrežu pojedinaca i grupa koji šire permakulturna rješenja i principe.” (DAZ – Društvo Arhitekata Zagreba).
Cilj radionice bi je predstaviti permakulturu djeci na praktičan način kako bi oni mogli shvatiti njene temeljne principe – briga o zemlji, briga o ljudima, fer odnosi i kako se oni isprepleću.
Na radionici su djeca imati priliku upoznati se s osnovama permakulture i načinima na koje mogu u svakodnevnom životu primijeniti permakulturne principe zbog čega smo radionica i nazvali „Permakultura za po doma“. Radionica se održala u prvom riječkom urbanom vrtu – Zeleni put gdje su nam se pridružili i članovi udruge Kuraž koji su trenutačno zaduženi za vođenje vrta.
Tokom jednodnevne radionice djeca su kroz upoznavanje urbanog vrta uočavala primjene permakulturnih principa. Zatim smo kroz različite igre upoznali permakulturni dizajn i osnovna pravila koja se pritom moraju primjenjivati. Naučene principe zatim smo primijenili izradom lazanja gredice, razmjenom sjemenja i izradom hotela za kukce.
Uz rad sa zemljom i biljem razgovarali smo i kako se permakultura zapravo prelijeva na druga životna područja kao što su međuljudski odnosi, osobni stavovi prema okolišu, onečišćenju, vođenje kućanstva i slično.
Uživali smo na predivnom pogledu na naš grad s rukama do lakta u zemlji!

12
Broj sudionika

LOKACIJA: Urbani vrt Zeleni put, Rijeka

SURADNICI:Sonja Katana, Vesna Lokas, Udruga Kuraž