Fotografije: Tihomir Tutek

"U vrijeme kada je ovčarstvo bilo dio svakodnevice mnogih creskih obitelji, oni su vlastitu tradiciju živjeli, proživljavali, uz nju vezivali težak rad, siromaštvo i borbu za preživljavanjem, ali i trenutke veselja nad velikim stadom ili dobrim sirom. Iako ovčarstvo na Cresu postoji i danas, tijekom vremena ono se izmaknulo iz svojeg tradicijskog okruženja; iako sudjeluje u otočnoj svakodnevici, više ga se na žalost ne može smatrati i njezinim integralnim dijelom.
Ovčje vune na Cresu danas ima previše, pa se nerijetko može vidjeti kako leži odbačena uokolo. Iz nje se izrađuju jedinstveni suveniri i ukrasni predmeti koji se nude turistima, kako bi sa sobom ponijeli nešto što je uistinu izvorno cresko."
Marina Jurkota Rebrović

Put vune radionica je koja nas je odvela čak do otoka Cresa gdje smo imali prilike iz različitih kutova i perspektiva upoznati se s bioraznolikošću otoka Cresa, creskom tradicijom ovčarstva, uporabom i obradom vune te životom u ruralnim otočkim zajednicama.
Izborom ovakve teme želja nam je približiti djeci različite vrste zanata te potaknuti stvaranje kreativnog prostora u kojem će se okupljati različite generacije kako bi se kroz prakticiranje ručnoga rada družile, razmjenjivale životna iskustva i kvalitetno provodile slobodno vrijeme.
Eko Centar Beli bio je naša prva stanica u kojemu smo uz izvrsno vodstvo otkrili na koji način su u krug života povezani bjeloglavi supovi, ovce i ljudi. Uz izložbu o bioraznolikosti otoka, imali smo priliku i proučiti etnološku zbirku koja prikazuje ruralni način života na otoku.
Kao drugu stanicu izabrali smo Udrugu Ruta i Vesnu Jakić, kao primjer inovativnog iskorištavanja tradicionalnog resursa – vune. Osim praktičnog rada – filcanja vune, s Vesnom smo imali priliku popričati o tome kako je ona započela sa filcanjem vune, koliko je to zahtjevan posao te kolika je vrijednost takvog ručnog rada.
Istu priču nastavili smo u Lubenicama, malom, ali jako poznatom mjestu na otoku Cresu. Tamo je osnovan Muzej ovčarstva kojeg vodi neprofitna organizacija Ruralna otočna grupa. Vrijedan rad Marija Šlosara i ostalih članova grupe rezultirala je sa zbirkom alata koji su se koristili za tradicionalno ovčarstvo. U muzejskoj zbirci vidjeli smo alate za šišanje ovaca, obradu vune, izradu proizvoda od ovčjeg mlijeka te finalne proizvode kao što su odjeća, obuća i glazbeni instrumenti. Osim muzejskog dijela, Muzej ovčarstva ima i galeriju u kojoj smo nastavili vježbati filcanje uz vodstvo Romana Fanagela.
Izlet smo zaokružili razgovorom o vrijednosti različitih obrta i zanata te njihovom reinvencijom u današnje moderno doba.
U sklopu radionice posjetili smo:

  • Eko-centar Beli čiji su glavni ciljevi zaštita bjeloglavih supova i kulturne baštine otoka Cresa. U centru se nalazi i oporavilište u kojim se ozlijeđeni ili otrovani supovi oporavljaju ili liječe. Uz eko centar nalazi se sedam uređenih poučnih eko staza te tr stalna postava namijenjena za turističke i edukativne posjete.
  • Udrugu Ruta u gradu Cresu koja se bavi očuvanje izvornih vrijednosti i poboljšavanje društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta otoka Cresa, u skladu s programom održivog razvoja otoka
  • Muzej ovčarstva u Lubenicama – neprofitnu organizaciju koja na području poluotoka Pernat, odumirućem dijelu otoka Cresa, nastoji cjelovitim pristupom očuvati i oživjeti razne oblike svakodnevna života.
15
Broj sudionika

LOKACIJA: Otok Cres

SURADNICI: Tihomir Tutek, Udruga Ruta, Muzej ovčarstva Lubenice, Eko Centar Beli