Radionica „Iza kulisa“ četvrta je u nizu aktivnost Vijeća mladih Benčić. Nastala u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca i posvećena je trenutnim promjenama koje zahvaćaju HNK  te općenito važnosti uloge kazališta kao komentatora društva, edukatora i poticaja na proaktivno djelovanje pojedinca.

Cilj radionica bio je osvijestiti djeci i mladima dubinu i slojevitost uloga kazališta koje se kriju iza kulisa zabave i razonode. Želja nam je bila i otkriti djeci što se događa na ostalim mjestima u kazalištu, iza pozornice, na probama, u garderobama, u radionama… Koji procesi prethode stvaranju krajnjeg produkta kojeg većina ima priliku vidjeti tek iz gledališta. Također, kvalitetno provedenim vremenom u kazalištu željeli smo pomoći djeci da razviju osobnu vezu s kazalištem kao mjestom u kojem su dobrodošli, kojeg poznaju i u kojeg se žele vraćati.

U subotu 22. studenoga dan smo započeli upoznavanjem i zagrijavanje. Ispitali smo očekivanja djece o temi radionice te smo s njima zaigrali igru upoznavanja. Nakon toga slijedila je igra potrage za blagom. Kroz tu igru cilj je bio da se djeca upoznaju s poviješću i zanimljivim pričama o riječkom kazalištu. Kroz potragu za pitanjima djeca su ostvarila interakciju s zgradom i njenim zaposlenicima. Zavirili smo u neke skrivene i inače zabranjene kutke kazališta kao što su rezervirane lože, balkon, službeni prolaz i pozornica. Na pozornici smo odlučili održati nekoliko aktivnosti da se djeca opuste na tom mjestu ali ju i isprobaju. Prva igra na pozornici bila je „Tko radi u kazalištu?“ u kojoj su djeca dobila nazive zanimanja i opise poslova te su ih trebali spojiti. Za tu i ostale aktivnosti na pozornici bili su podijeljeni u grupe. Nakon toga čitali smo prilagođene medijske objave o promjenama koje se događaju u kazalištu danas. Svaka grupa je dobila svoj članak kojeg su na zanimljiv način trebali prezentirati ostalima. Neki su se odlučili za prezentaciju u obliku TV emisije, a neki za oblik reklame.

Nakon ručka, vratili smo se u kazalište gdje su nas čekali zaposlenici kazališta – glumac Jasmin Mekić, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, inspicijentica Jolanda Pahor, te dramaturginje Nataša Antulov i Mila Pavićević. S njima smo pričali o njihovom poslu, vole li oni svoj posao i kako izgleda njihov radni dan; je li im teško ponekad, kako se snalaze kada zabrljaju te što im je najdraže kod rada u kazalištu…

Saznali smo puno zanimljivih informacija, te se na kraju i zaigrali s glumcem Jasminom Mekićem.

Drugi dan radionice bio je posvećen likovnom kreativnom izražavanju, a održao se u prostoru Muzeja grada Rijeke. Marija Kajapi, inače suradnica scenografa Stefana Katunara, pridružila nam se i djeci pokazala djeci proces izrade scenografije. Naša tema bilo je zapravo pitanje – kako vi vidite publiku u kazalištu. Djeca su se podijelila u dvije grupe. Jedna grupa je radila stalak za kulisu od drva. Marija je donijela ubodnu pilu, bušilicu, klamericu, čavle, vijke i čekiće za rad na drvu. Druga grupa je dobila papir velikih dimenzija, te je svatko od njih trebao nacrtati/naslikati jednog lika u publici.

Učenje kako raditi s drvom, rukovati sa alatom bilo je jako uzbudljivo. Unatoč buci svi smo se zabavili. U našoj zamišljenoj publici možete uočiti policajca, lopova, šofera, Pipi dugu Čarapu baku, djevojčici i afroamerikanca. Čak se i vi sami možete naći u njoj ako provirite kroz procjepe za lica! Cilj ovog dijela radionice je bilo osvještavanje djeci pojma otvorenosti, uloge kazališta u društvu kao mjesta za okupljanje različitih mišljenja, te osvrt na sadašnje promjene koje se odvijaju u HNK-u Ivan pl. Zajc.