Fotografije: Natali Bosić

Radionica izrade keramike Marinski Heathmades održala se 29. i 30. rujna 2018. u atelieru dvojca koji stoji iza brenda Marinski Heartmades. Cilj radionice bio je upoznati proces izrade keramičkih predmeta od gline.

Marinski Heartmades je brand dizajnerice Marine Marinski kojeg karakteriziraju neodoljivi i razigrani predmeti od keramike inspirirani lijepim uspomenama iz djetinjstva te prirodom. Pastelne boje, porculanska finoća izrade, prepoznatljiv lik djevojčice i jedinstven dizajn glavne su karakteristike brenda Marinski Heartmades. Svaki komad je od početka do kraja izveden u njenom studiju u Jurdanima, u okolici Rijeke.
Na dvodnevnoj radionici upoznali smo se s tradicionalnim tehnikama izrade predmeta od gline – tehnikom izrade predmeta pomoću valjčića, valjanjem gipsanih ploča te izradom na lončarskom kolu.
Prvi dan bio je usmjeren na različite načine izrade predmeta – tanjura, zdjelica i šalica. Glina je materijal koji se treba dobro upoznati, ne smijemo ju premalo, a niti previše mijesiti. Može nam se presušiti ili raspasti zbog previše vode, ali svejedno uživali smo s prstima u glini. U nju smo utiskivali različite oblike, a najdraže nam je bilo ubrati zanimljive listiće i cvijeće iz prirode i njih utisnuti u glinu.
Drugi dan posvetili smo se obrađivanju, oslikavanju i graviranju predmeta koji su se preko noći osušili. Koristili smo različite boje za koje smo morali paziti kako će ispasti nakon glaziranja i paljenja u pećima.
S obzirom da izrada keramičkog predmeta od početka do kraja traje dulje od 2 dana, djeci smo prezentirati sve faze ne bi li dobili kompletan uvid u procese proizvodnje (paljenje u pećima, sušenje, lijevanje predmeta od tekuće gline, glaziranje), ali smo zadnje faze odradili naknadno.

Glina je poput živog organizma. Glina je materijal koji je topao i izvoran u svojoj primitivnosti. Direktna je spona s prirodom, uči nas strpljenju te je kao takva nepresušan izvor inspiracije.

12
Broj sudionika

LOKACIJA: Jurdani

SURADNICI: Marinski Heartmades – Marina Marinski i Daniel Bakotić