Fotografije: Natali Bosić

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja ugostio nas je povodom Radionicu restauracije održane 1. – 2. prosinca 2018. Cilj radionice bio je upoznati proces restauracije drva pod mentorstvom Dine Markovića, muzejskog preparatora.
Kroz dvodnevnu radionicu upoznali smo cjelokupni proces restauracije drva primjenjujući postupak na četiri stolice koje datiraju na kraj 19. stoljeća.
Dino se s restauracijom počeo baviti kasnije u životu. Završio je u Zagrebu školu za zvanje Drvodijelski tehničar restaurator te u Callegari školi u Rijeci zvanje Dizajner namještaja. Nakon godine dana na stručnom osposobljavanju u PPMHP-u položio je stručni ispit u MDC-u za zvanje Muzejski preparator. Od onda radi kao preparator u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.
Na početku radionice upoznali smo se s alatima i materijalima koje ćemo upotrebljavati. Također, Dino nam je pokazao puno primjera namještaja koje je restaurirao za potrebu muzeja pokazujući nam izvorno stanje u usporedbi s današnjim, obnovljenim. Pripremili smo četiri stolice koje smo prvo rastavili, a zatim izbrusili kako bismo ih počeli tretirati.
Drugi dan koristili smo se šelakom te smo stolice i bajcali. Cijeli proces obnove je dug i spor, tako da je ovo bila izvrsna radionica za vježbanje upornosti i strpljenja. S druge strane treba biti precizan i s koncentriran kako stolicu ne bi previše izbrusili ili obojali. Ali s druge strane, rezultat je ispao toliko dobar da nam se sve isplatilo.

Stolice možete vidjeti u našem uredu – Križanićevoj 6A!

16
Broj sudionika

LOKACIJA: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

SURADNICI: Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja – preparator Dino Marković