Fotografije: VMB

Umjetnički zanati najčešće podrazumijevaju prirodne ili tradicionalne materijale, no ovaj put isprobali smo nešto sasvim drukčije. Plastika, tj. njeno recikliranje postaje sve veći svjetski problem jer se plastika jako teško razgrađuje. Naša mora i oceani već su prepuni ne samo otpadaka, već i mikro plastike koju je nemoguće više očistiti. Zato pozorno čitajte jer vam donosimo isprobanu tehniku kreativnog recikliranja plastičnih vrećica i ambalaže koju nam je pokazala Tanja Blašković ili Imagine Plastic. Jedino zajedničkim snagama možemo učiniti promjenu!

Tanja Blašković magistrica likovne pedagogije, svestrana umjetnica, ilustratorica i dizajnerica, jedna od urednica fanzina Superkul i prvog muzejskog fanzina Beni. Sudjelovala je u nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, a u zadnjih je nekoliko godina bila dio nekoliko projekata od kojih valja izdvojiti uređenje pješačke staze na Risnjaku, oslikavanje klupica na riječkom Kampusu te oslikavanje kružne ulice u Rijeci. Njezin umjetnički rad specifičan je po korištenju plastičnih vrećica kao materijala kojim “slika”, a isti materijal primjenjuje u svom brandu Imagine Plastic pretvarajući ga u modne dodatke. Osim toga vodi i organizira razne radionice za djecu i odrasle te stoji iza branda Cutie pie u kojem tradicionalne tehnike poput tapiserije i veza koristi u stvaranju suvremenih umjetničkih djela..

Budući da se radi o jednostavnoj tehnici u kojoj je presudna kreativnost i osjećaj, radionica je bila jednodnevna. Kroz nekoliko jednostavnih uputa o pegli, temperaturi i korištenju papira za pečenje, krenuli smo u avanturu.
Nakon što se napravi baza od debljih vrećica koje se stope u jedan sloj, tehnikom kolaža se od manjih dijelova raznobojnih vrećica stvaraju slojevi, tj. slika.
Na kraju se od dobivenog komada izrezuje oblik koji se može preklopiti i pretvoriti u pernicu, etui ili futrolu za naočale!
Čar ove tehnike je da ju ne možete kontrolirati, svaka vrećica drukčije reagira na toplinu te se skuplja, prožima i mijenja nijansu. U svakom slučaju, avantura!

18
Broj sudionika

LOKACIJA: Križanićeva 6a, Rijeka

SURADNICI: Tanja Blašković