Radionica „Re(kreacija) Križanićeve“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održala se 28. i 29. listopada 2016. godine u prostoru Studia Kamov, Križanićeva 6A, Rijeka. Ova radionica bila je dio pilot programa Građani svome gradu, početka formiranja drugog projekta uz potporu kanadske fondacije Musagetes. Sve aktivnosti unutar spomenutog programa bile su vezane za prostor Studia Kamav u Križanićevoj ulici jer u 2017. godini taj prostor postaje sjedište tog programa, ali i Vijeća mladih Benčić.
Odlučili smo na radionicu u kojoj smo s djecom minimalnim intervencijama prostor osvježili i prilagodili češćem korištenju. Da bismo sve intervencije uspješno izveli, na radionici nam se pridružio kolektiv Art Mašina – Dunja Tišma, Marija Kajapi, Jadranka Lacković i umjetnica Nika Rukavina.
Priprema za ovako opsežnu radionicu bila je dvotjedna akcija prikupljanja bilja, polica, knjiga i starih fotoaparata, koju ćemo nastaviti i ubuduće. Hvala svima koji su iz svojih zaliha izdvojili nešto za naš prostor.
Kroz dva smo dana, zajedno s djecom, intervenirali u prostor na način da ga osvježimo, ali da on s druge strane ostane prilagodljiv različitim korisnicima, što po godinama, što po aktivnostima. Minimalne intervencije u prostoru bile su gletanje i farbanje zidova, čišćenje podova, dok su neke od većih, ali reverzibilnih (i pokretnih) intervencija bile sadnja cvijeća, izrada kaučeva od paleta i oslikavanje jastučnica.
Da bismo tako opsežan posao uspješno odradili, podijelili smo se u malene grupe i fokusirano odrađivali različite aktivnosti uz spretno mentorstvo naših suradnica. Jadranka Lacković vodila je oslikavanje jastučnica. Za materijal odabrali smo žuticu, dok smo oslikavali s akrilom nijansama zelene i plave boje koje su već prisutne u samom prostoru. Sve jastučnice rađene su u paru jer na svaki kauč idu po dva jastuka, neke su rađene kao pozitiv i negativ, dok su na nekima boje ili oblici poveznica para. Nika Rukavina i Marija Kajapi vodile su izradu kaučeva. Iako je to posao koji zahtjeva upotrebu strojeva s kojima se treba oprezno rukovati, djeca su bila uključena u cjelokupni proces izrade čiji su rezultet 5 bijelih kaučeva od paleta na kotačima.
Hvala svima na pomoći i sudjelovanju te vas ovim putem pozivamo da dođete u Križanićevu 6A i pogledate što sm napravili!

Broj sudionika: 15
Lokacija: Studio Kamov, Križanićeva 6A

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”small” url=”http://udrugavmb.hr/hr/radionice/” text=”POVRATAK NA SVE RADIONICE” color_override=”” image=”fa-chevron-left”]