Fotografije: Natali Bosić

Radionica „Ruke služe stvaranju“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održana je 17. i 18. ožujka 2018. godine.
U novoj programskoj godini VMB se usredotočuje na temu kulture i umjetnosti obrtništva i međugeneracijskog učenja. Odabirom takve teme željeli bismo približiti različite vrste zanata (tradicionalni, umjetnički, interdisciplinarni) i potaknuti stvaranje kreativnog prostora u kojem će se okupljati razne generacije kako bi se družili, razmijenili životna iskustva i provodili kvalitetno vrijeme kroz prakticiranje ručnog rada.
Održali smo uvodnu radionicu na kojoj smo kroz različite kreativne aktivnosti, igre i praktičan rad istražili oblike, vrste i mogućnosti ručnoga rada i zanata i time stvorili podlogu za daljnje dublje upoznavanje s pojedinim zanatima i ljudima koji se njima bave. Stari zanati se nakon dugo vremena vraćaju na velika vrata, a njihove dobrobiti danas nam trebaju više nego ikada jer nas u vrijeme sve bržeg svakodnevnog životnog ritma uče svjesnosti, fokusiranosti, uživanju u trenutku i čaroliji stvaranja.
Prvi dan radionice posvetili smo upoznavanju s temeljnim pojmovima vezanima za zanatstvo. Nakon upoznavanja i igara koje potiču timski duh, kroz razgovor smo otkrili što znači tradicija, umjetnost, umjetnički zanat, tradicionalni zanat i moderni zanat te smo naveli zanate koje poznajemo. Svatko je zatim dobio sličicu nekog zanata kojeg je trebao svrstati u jednu od tri kategorije: umjetnički zanat, tradicionalni zanat i moderni zanat. Zatim smo se uputili u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja kako bismo uživo vidjeli rezultate različitih zanata – nakit, namještaj, satove, oružje, instrumente i slično. Nakon toga obrađivali smo članke koji se bave zanatima u izumiranju:

Nakon toga smo kroz kviz o tajnama zanata provjerili koliko smo kroz dan naučili.

Drugi dan radionice bio je posvećen praktičnom radu. Isprobali smo različite vrste ručnog rada koji je temelj mnogih zanata. Sašili smo si torbice za mobitele, ukrašavali tkanine vlastitim pečatima, napravili nosače za bočice tehnikom macrame, uz sve to smo stigli skuhati i kompot i palačinke da zasladimo dan.

Ova radionica samo je početak niza u kojima učimo nove vještine!

17
Broj sudionika

LOKACIJA: Križanićeva 6A, Rijeka

SURADNICI: Leonarda Ban