Radionica „Uvod u novinarstvo“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održala se 16. i 17. rujna 2016. godine u sjedištu Novog lista u Rijeci i u Studiu Kamov, Križanićeva 6A.
Nakon dvije i pol godine rada Vijeće mladih Benčić odlučilo je otvoriti novu grupu – grupu za djecu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Budući da su mnogi naši članovi, koji su dugo s nama, odrasli, ali zbog toga što dobivamo sve više upita od starije djece za uključivanje u radionice, odlučili smo pokrenuti spomenutu grupu koja će raditi na zahtjevnijim zadacima s mnogo više odgovornosti. Prvi takav zadatak je osmišljavanje, pisanje i izdavanje novina Vijeća mladih Benčić od strane djece za djecu i odrasle.
Kao završnu zajedničku radionicu odabrali smo uvodnu radionicu u temu novinarstva na kojoj smo prvi dan posjetili sjedište (radakciju i tiskaru) najtiražnijih novina u našem kraju, Novog lista, a drugi dan počeli osmišljavati izgled, teme i naziv našin novina.
U sjedištu Novog lista ugostio nas je g. Edi Prodan. Poveo nas je na divan obilazak kroz sve redakcije, urednoštvo i tiskaru Novog lista, te nam detaljno opisao proces nastajanja novina. Na obilasku smo naučili tko sve u novinskoj redakciji radi, tko radi u koje doba dana i što je sve potrebno da svako jutro imamo nove i točne novine za kupiti.
Slijedeći dan smo se našli u našem stalnom prostoru u Križanićevoj ulici gdje smo raspravljali o najpopularnijim časopisima među djecom i mladima, koje su najpopularnije rubrike, tko se vidi u kojoj ulozi u novinama, a zatim smo pomoću različitih igara pokušali skupiti što više prijedloga za ime naših novina.
Ova radionica uvod je u seriju radionica starije grupe izrade novina. Cilj je izdati novine u siječnju 2017. godine.
Pratite nas!

Broj sudionika: 15
Suradnici: Novi list
Lokacija: Novi list, Zvonimirova 20a, Rijeka | Studio Kamov, Križanićeva 6A, Rijeka

 

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”small” url=”http://udrugavmb.hr/hr/radionice/” text=”POVRATAK NA SVE RADIONICE” color_override=”” image=”fa-chevron-left”]