Fotografije: Tanja Kanazir

Nakon što nas je vremenska prognoza nekoliko puta spriječila u realizaciji, sreća nam se nasmiješila u rujnu. Udruga Praputnjak – kulturni krajolik, zajedno s voditeljicom i polaznicima radionice „Ča’j zavičaj?“ ugostili su nas na dvodnevnoj radionici u Praputnjaku.

Iako nam je glavna tema bio suhozid, tj. tehnika izgradnje suhozida, cilj je bio da uz to upoznamo običaje, tradiciju, ali i današnji način života u prigradskom mjestu.

Zbog toga smo odlučili cijeli prvi dan radionice posvetiti upoznavanju kraja. Krnuli smo u šetnju od POŠ Praputnjak, preko Dolčine, sve do Takala ili bakarskih prezida. Prezidi su specifična vrsta gradnje kada se suhozid koristi kako bi se dobila obradiva površina za poljodjelstvo, specifično za vinogradarstvo. Suhozid u ovom slučaju služi kao potporanj i kao izolator za zadržavanje vode. Takala su mjesto na kojima se tradicionalna gradnja prezida očuvala i ponovno obnavlja. Iz Takala krenuli smo natrag u Dolčinu, najveću obradivu površinu gdje su Praputnjarci uzgajali hranu. Tamo smo našli mjesto za odmor i igru te smo se počastili lokalnim proizvodima: bakarskim baškotima, skutom, škripavcem i marmeladama. Za kraj smo se vratili u POŠ Praputnjak gdje su nas proveli po školi i okolišu škole.

Drugi dan radionice proveli smo s mentorom Zrinkom Mičetićem, nositeljem nematerijalne kulturne baštine tehnike izgradnje suhozida. Odlučili smo povodom 155. godišnjice POŠ Praputnjak urediti okoliš škole i sagraditi počivalo. Počivalo je oblik suhozida koji se nalazio uz prometnice i puteve te je služio za odmor. Ima tipično ravno kamenje na vrhu kako bi bilo ugodnije na njemu sjediti. U nekoliko grupa očistili smo smeće i korov, obrezali velika stabla i grmove te od materijala u blizini sagradili počivalo.

Bilo nam je jako drago ostvariti nova prijateljstva i realizirati ovu divnu suradnju!

18
Broj sudionika

LOKACIJA: Praputnjak

SURADNICI: Udruga Praputnjak – kulturni krajolik, Ivona Miloš, Radionica „Ča’j zavičaj?“, Zrinko Mičetić