Skip to main content

Dječja kuća

Dječja kuća je programski pravac Rijeka 2020 Europske prijestolnice kulture u kojem VMB sudjeluje kao programski partner.

U budućnosti će se Dječja kuća smjestiti u Ciglenoj kući kompleksa Benčić, a do tada programskim aktivnostima u različitim kvartovima i prostorima promičemo vrijednosti neformalnog kulturno-umjetničkog odgoja djece. Pritom surađujemo s raznim partnerima, od kojih su glavni programski partneri Gradska knjižnica RijekaGradsko kazalište lutaka Rijeka, Art-kino Croatia i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

VMB vodi slijedeće projekte unutar programske linije:

Tobogan Street Art

Dio Festivala Tobogan
20.-23.07.2020.

Ova četverodnevna radionica street arta održala se je u Križanićevoj ulici u kojoj se nalazi naša udruga i koja je poznata po velikom broju murala. Radionica se je održala pod vodstvom riječkih umjetnica Tanje Blašković i Ines Pekmezmed Milčić, a djeca su na njoj kroz praktičan rad imala priliku naučiti više o uličnoj umjetnosti te postupcima izrade murala, od skiciranja do prenošenja u javni prostor. Tema našeg morala bio poznati crtani film Profesor Balthazar.

Zeleni spust III – Više o herbarija

Dio Festivala Tobogan
21.07.2020.

Na posljednjem Zelenom spustu djeca su se imala prilike upoznati se s tradicionalnim i modernim tehnikama prešanja cvijeća i lišća te mogućnostima njihovo oblikovanja i slaganja u mala umjetnička djela. Sudionici radionice sudjelovali su u sakupljanju lišća i cvijeća, isprobavali različite tehnike i postupke prešenja i oblikovanja motiva, a svoja mala umjetnička djela nastala na radionici su ponijeti kući. Radionica se je održala na otvorenom, u prekrasnom okruženju botaničkog vrta Prirodoslovnog muzeja Rijeka pod vodstvom Natali Bosić.

Zeleni spust II – Minijaturni zeleni svijet

Dio Festivala Tobogan
20.07.2020.

Na drugoj radionici iz serije Zelenog spusta niz Tobogan djeca su imala priliku kreirati vlastite minijaturne zelene svijetove sa pravim pravcatim biljkama te drugim stanovnicima i ukrasnim elementima po vlastitom izboru. Osim prilike da se kreativno izraze, polaznici su naučili više o njezi i održavanju svojih minijaturni zelenih svijetova o kojima će nastaviti brinuti kod kuće. Radionica se je održala na otvorenom, u prekrasnom okruženju botaničkog vrta Prirodoslovnog muzeja Rijeka pod vodstvom Natali Bosić.

Zeleni spust I – Obiteljska šetnja riječkim mlinovima

Dio Festivala Tobogan
17.07.2020. i 22.07.2020.

Obiteljskim druženjem iz serije Zelenog spusta niz Tobogan djeca i roditelji prošetali su do riječkih mlinova koji se danas, iako zapušteni, prisjećaju nekih starih zaboravljenih vremena. Vratili smo se u doba kada su mlinovi značili život za naš grad, osvježili se u zelenilu kanjona Rječine te se upoznali s današnjim stanovnicima mlinova. Šetnja do mlinova započela je na parkiralištu iznad Banskih vrata, a vodila ju je Kristina Pandža.

Park’o’par | Tvornica zvuka | Zvučna kuhinja

Dio Festivala Tobogan
28. 6., 3. - 5. 7. 2017.

Na Festivalu Tobogan u 2019. godini program smo stvarali u suradnji s  Muzejom moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Ove godine osmislili smo tri programa, od kojih je jedan napravljen za korisnike Doma za odgoj djece i mladeži Rijeka.

Događaj i radionice u sklopu međugeneracijskog programa Park’o’par održao se 28. lipnja u perivoju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja.

Back to Back, skraćeno b2b, u doslovnom prijevodu “leđa o leđa”, vrsta je glazbenog nastupa s više izbornika odjednom na način da nekoliko pjesama prvo bira jedan, a potom drugi izbornik, međusobno se nadopunjujući stilom, tempom ili drugim karakteristikama. Roditelji i njihova djeca imala su priliku kroz mentorstvo ekipe Radio Rože upoznati se s osnovnim vještinama i znanjima selekcije i puštanja glazbe s ploča. U direktnom nastavku na radionicu “Obiteljski b2b“ roditelji i djeca svoje su novostečene vještine iskoristili tako što su svojim “back to back” nastupom stali na pozornicu i selektirali pjesme. Ostali mali i veliki gosti uživali su na plesnom podiju i uživali u magičnoj atmosferi stvorenoj radovima nastalim na kreativnim radionicama.

Voditelj: Radio Roža – Davor Margan, Sebastijan Tomažin i Davor Popdankovski

Tokom radionice Tvornica zvuka ugostili smo slovenskog umjetnika Petera Kusa. Na dvodnevnoj radionici u suradnji s skladateljem, glazbenikom i kazališnim redateljem, Peterom Kusom djeca su imala priliku upoznati se s brojnim mogućnostima korištenja različitih materijala koji se mogu pretvoriti u instrumente i proizvoditi najrazličitije zvukove. Naučila su izrađivati više jednostavnih glazbenih instrumenata, pretežito iz recikliranih materijala. Nakon izrade instrumenata, djeca su zasvirala za polaznike na novoimenovanom Dječjem trgu!

Peter Kus je na Toboganu izveo i svoju predstavu “Zvučna kuhinja“ – interaktivnu zvučnu izvedbu: umjesto kuhanja hrane, tu se kuhaju zvukovi! Priča se odvija u kuhinji gdje gledatelji postaju gosti. Ali, kuhar je izgubio osjećaj okusa! Kako će sada pripremati hranu? Otkriva da bi mogao vratiti svoj osjećaj okusa stvaranjem i slušanjem zvukova. Kada stvara glazbu, to je kao kada priprema i kuša hranu. Stoga postaje glazbenik i skladatelj koji sada “kuha” zvukove, isprobava njihove beskonačne kombinacije i uživa u zvučnoj ekstravaganciji okusa. Usta su mu tako postala uši.

O ostalim programima možete više saznati na službenoj stranici festivala.

Radionica sitotiska

Dio Festivala Tobogan
27. – 29. 6. 2018.

Radionica u sklopu Festivala Tobogan održala se u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Vijeća mladih Benčić, a u suradnji s Udrugom Oaza iz Rijeke i umjetnicom Nevenom Aleksovski iz Ljubljane. Radionica je bila namijenjena korisnicima programa Udruge Oaza. Trodnevnu radionicu osmislili smo na način da je prvi dan bio posvećen upoznavanju grada i odabiru motiva, a druga dva dana stvaranju šablona i otiskivanju motiva na zastave. Sudionici radionice su naučili zanimljivu, a jednostavnu tiskarsku tehniku koju će moći koristiti i u budućnosti za izražavanje svojih ideja i poruka, stvaranje plakata i grafika ili dekoraciju majica, torbi i ostalih dijelova odjeće.

PARK|I|G|RALIŠTE + VMB

Dio Festivala Tobogan
3. - 8. 7. 2017

Ljetna škola VMB+PARK|I|G|RALIŠTE održala se je u suradnji Vijeća mladih Benčić s umjetnicama Unom Rebić, Marijom Kajapi, Dunjom Tišmom i Nikom Rukavinom.

Cilj ljetne škole bio je ukazati na važnost zelenih javnih površina u podizanju kvalitete života u urbanim sredinama. Kroz istraživanje kvalitete života u centralnim četvrtima grada Rijeke dokazano je nezadovoljstvo i potreba stanovnika za zelenim površinama, koje značajno utječu na psihičko i fizičko zdravlje pojedinaca. Dječja kuća u kompleksu Benčić postati će mjesto okupljanja djece iz Rijeke i okolice te će urbanistički značajno utjecati na neposredno okruženje.

Osvajanjem prostora i stvaranjem zelene zone tijekom jednotjedne ljetne škole za djecu željeli smo potaknuti na promišljanje o značaju otvorenih prostore te na taj način utjecati na buduće planiranje prostora.

Novonastala zelena površina se je svakim danom u popodnevnim satima aktivirala intenzivnim programom osmišljenim u suradnji s različitim organizacijama, inicijativama i pojedincima iz našeg grada. Popodnevni program bio je namijenjen zainteresiranim građanima svih uzrasta.

Malo uredništvo

2017. - 2018.

Aktivnost „Malo uredništvo“ provodi se kroz program VMB Dnevni boravak Vijeća mladih Benčić. Aktivnost je usko vezana uz projekt Brickzine (Gradska knjižnica Rijeka i Rijeka 2020). Kroz radionice djeca i mladi biraju teme kojima se žele baviti te se zatim spajaju s mentorima – stručnjacima iz područja književnosti, izdavaštva, novinarstva, stripa ili specifičnih disciplina. Mentorstvo se odvija na način da dijete/sudionik radionice odabere temu kojom se želi baviti, zatim Vijeće mladih Benčić bira mentora u suradnji s Uredništvom časopisa Brickzine. Nakon toga se organizira sastanak mentora i djeteta/sudionika radionice, potom suradnja teče putem e-maila ili drugog digitalnog sredstva komunikacije. Rezultat mentorstva su članci raznih tema, formata i oblika koji će se objavljivati u tiskanom ili digitalnom izdanju časopisa Brickzine. Cilj ove aktivnosti je uspostaviti točku aktivacije djece i mladih koji se žele angažirati na časopisu Brickzine (informacije o uključivanju će biti uskoro dostupne u online izdanju) te u budućnosti pravog dječjeg uredništva s moći odlučivanja i utjecaja na izgled i sadržaj časopisa. Također, kroz Malo uredništvo izrađuje se audio verzija časopisa. Cilj nam je zajedničkim istraživanjem omogućiti pristup jednakim sadržajima slabovidnoj i slijepoj djeci, kao i djeci s disleksijom i drugim teškoćama.

Poslušaj ovdje:

Priča o Benčiću

2019.

Priča o Benčiću radionica je posebno osmišljena za učenike osnovnih škola koji mogu u radionici sudjelovati u sklopu nastave. Radionica se temelji na interaktivnim aktivnostima pomno osmišljenim kako bi djeci omogućila okvir za samostalno istraživanje i otkrivanja komadića povijesti i budućnosti kompleksa.

Specifičnost radionice je, osim što se temelji na interaktivnim metodama, činjenica da se radionica održava na licu mjesta – u kompleksu Benčić. Održavanje radionice na licu mjesta potiče povezivanje učenika s određenim mjestom i pomaže u uspostavljanju odnosa i razumijevanju vlastite okoline čime se stvara podloga za preuzimanje aktivnih uloga učenika u vlastitim zajednicama.

Radionica je prikladna za izvođenje u sklopu nastave iz različitih redovnih i/ili izbornih predmeta kao što su primjerice, Povijest, Moja Rijeka, Građanski odgoj i obrazovanje, Sat razredne zajednice…

Zbog pandemije koronavirusa sadržaj radionice Priča o Benčiću je također i u cijelosti prenesen i prilagođen online održavanju putem online platformi Kahoot i Zoom, koje su omogućile održavanje radionice i u vrijeme provođenja strogih epidemioloških mjera.

U posljednje dvije godine u radionici je sudjelovalo više od 30 razreda iz Rijeke i okolice.

Iskustva učitelja koji su u protekloj godini sudjelovali u radionici:

Sve je jako lijepo zamišljeno i odrađeno, radionica je dinamična - malo zanimljivih zadataka pa malo teorije, malo igre...bravo!

Preporučila bih program jer se učenici uče surađivati jedni s drugima i motiviraniji su budući da uče u nesvakidašnjem prostoru, vam učionice.

Odmah po povratku u školu preporučila sam radionicu kolegicama te se nadam da će ubuduće biti još ovakvih edukativnih radionica jer se to djecu više dojmi nego predavanja.

Priča o Benčiću jedna je od boljih radionica na kojoj sam bila s učenicima. Pohvaljujem!

Saznala sam povijest zgrada kompleksa Benčić, saznala sam nešto više i o njegovom liku. Igre zagrijavanja ću sigurno koristiti u nastavi.

Proširila sam znanje o postojećem kompleksu te informacije o planovima za budućnost.

Priča o Benčiću dio je programskog pravca Dječja kuća projekta Rijeka 2020-
Europska prijestolnica kulture te se održava uz financijsku pomoć Rijeka 2020-Europske prijestolnice kuluture i Primorsko-goranske županije.
Nositelj projekta:

Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije (projekt Vijeće mladih Benčić)

Partner:

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka

Kulturne ustanove uključene u projekt:

Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Projekt Kulturna putovnica financijski je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH.