Radionica „Tržnica – trbuh grada“ realizirana je 19. ožujka 2016. u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja i kustosicom muzeja Ivanom Šarić Žic. Ova radionica je početak dugotrajne suradnje projekta Vijeće mladih Benčić i PPMHP u sklopu izložbe Tržnica – trbuh grada, koja je otvorena 16. 3. 2016. godine.
Cilj suradnje i radionice je kreiranje trajnih edukativnih materijala od djece za drugu djecu (i odrasle). Izložba, sama po sebi, obrađuje temu koja je bliska svima. Upotreba sintagme „trbuh grada“ označava poziciju tržnice fizički, ali i metafizički u centar tkiva grada i njenih građana. Glavna tržnica, popularno zvana placa, grada Rijeke nalazi se u centru grada već preko 100 godina i djeluje u paviljonima koji su izgrađeni upravo za tu svrhu. Na njoj se prodaje hrana, ali i odjeća i obuća te je svakodnevno (ili tjedno) odredište mnogih građana grada Rijeke.

S dolaskom kapitalizma i velikih trgovačkih centara, nažalost, veliki pritisak je pao na prodavače na tržnici. Teška konkurencija s uvoznim proizvodima i sniženjima utjecala je i na kvalitetu proizvoda koji se danas na placi nude. Sve spomenute teme i više obrađuje spomenuta izložba, a djeca su na radionici ovaj puta mapirala sam prostor tržnice.
Tržnica je sve češća destinacija turista koji nemaju interpretacijskih materijala koji će ih voditi tokom njihove posjete. Također, mladim ljudima koji su se tek osamostalili i krenuli u vlastitu kupovinu takav materijal bi im znatno olakšao snalaženje i prvu kupovinu.
Radionica je započela vodstvom po izložbi u PPMHP i upoznavanjem s temom. Nakon toga krenuli smo u posjetu tržnici koja je u subotnje jutro vrvjela ljudima. Da bi što bolje upoznali tržnicu i pritom se zabavili na radionici, organizirali smo igru potrage u kojoj su djeca morala u komunikaciji s kupcima i prodavačima saznati što više informacija o radu i ponašanju na tržnici.
Nakon uspješne igre razmijenili smo dobivene informacije i posjetili gornji kat riječke ribarnice. Da bismo ostali u duhu radionice ovaj put smo i ručak prilagodili temi – tako da smo jeli inćune s blitvom i krumpirom.
Nakon toga vratili smo se u muzej, pa su djeca u grupama izradila karte tržnice uključujući sve što su saznali tijekom potrage i što su vidjeli tokom obilaska.

Ova radionica rezultirala je edukativnim materijalom kojeg možete pronaći na našoj web stranici.

Broj sudionika: 14
Lokacija: PPMHP (Muzejski trg 1) i riječka tržnica, Rijeka

[button color=”accent-color” hover_text_color_override=”#fff” size=”small” url=”http://udrugavmb.hr/hr/radionice/” text=”POVRATAK NA SVE RADIONICE” color_override=”” image=”fa-chevron-left”]