Skip to main content

Plesni zbirkus – zabava uz ples i cirkus je manifestacija suvremenog plesa i novog cirkusa za djecu kojim želimo u Rijeku dovesti domaće i inozemne plesne predstave i predstave novog cirkusa za djecu te radionice suvremenog plesa i pokreta te novocirkuskih vještina za djecu i mlade. Program predstava i radionica Plesnog zbirkusa, kao i njegovo ime i vizualni identitet, odabrala su i osmislila sama djeca u suradnji sa stručnim edukatorima/cama tijekom ciklusa radionica Festivalska smišljaonica. Plesni zbirkus u dogovoru s djecom organiziraju Prostor Plus i Vijeće mladih Benčić.

  • 10.11.-8.12.2019.
  • Filodrammatica, Korzo 28, I. kat
  • Prijave za radionice: OVDJE
  • Obavezne rezervacije za predstave: plesnizbirkus@gmail.com
  • Cijena radionica: jednodnevne radionice 50 kn, dvodnevne radionice 100 kn
  • Cijena ulaznice za predstave: 20 kn
  • Više info: FB event / www.prostorplus.hr

Program

Predstave
ASTRONAUTI – Shooma

Nedjelja 10.11.2019., 10h Filodrammatica

Interaktivna kazališno-plesna predstava za djecu (4+)

Publika je od samog početka uronjena u predstavu na način da, zajedno s izvođačima, provodi astronautske vježbe kao pripremu za “putovanje u svemir”. Beskonačnost te sve poznato i nepoznato o svemiru poslužilo je kao inspiracija za kreiranje ove predstave u kojoj djeca imaju slobodu istražiti, doživjeti i kreirati svoj autentični pokret motiviran događajima u izvedbi koji su istovremeno podržani uživo oblikovanim zvukom. Aktivnim sudjelovanjem publike u predstavi želja je djecu motivirati na kreaciju vlastitog pokreta, što posljedično djeluje na razvoj samosvijesti i samopuzdanja.

Trajanje: 45 minuta / Maksimalan broj djece po izvedbi: 45
Režija: Maja Zećo / Koreografija: Irma Unušić / Izvedba: Una Štalcar Furač, Irma Unušić, Vanesa Petrac, Ivan Marojević / Oblikovatelji zvuka: Vanesa Petrac, Ivan Marojević / Kostimografija: Selena Gazda / Scenografija: Selena Gazda, Irma Unušić, Maja Zećo / Ilustracija za plakat: Karla Unušić, Danilo Kreso / Grafička podrška: Vedran Markulin / Fotografija i video: Marina Ćosić / Produkcija: Umjetnička organizacija SHOOMA

 

MALA NOĆNA MORA – Tricycle Trauma

Nedjelja 10.11.2019., 18h Filodrammatica
Predstava suvremenog cirkusa za djecu i mlade (8+)

Kad je Mala noćna mora ostala sama, bez ikoga svoga, pobjegla je u najskriveniji kutak tog čudnovatog svijeta. Učila je živjeti daleko od ljudi i njihovih snova. Nije je bilo strah nikoga i ničega,osim možda urlika jedne strašne zvijeri kojoj oblik nikada vidjela nije. I živjela je tako ona s tim svijetom sjena sve do jednoga dana kad se, na njezino najveće iznenađenje, u tami njezinog carstva ispred njezinih širom otvorenih očiju nije pojavila ista takva pojava, samo umjesto od noćnih mora, satkana od sna. A što se tada dogodilo, o tome govori ova naša predstava nastala prema priči “Mala noćna mora” autorice Irene Zelene.
Trajanje: 45 minuta
Režija i dramaturgija: Davor Žagar / Igraju: Lidija Šola i Ivana Pedljo / Dizajn zvuka i svjetla: Jasmin Dasović / Kostimografija: Karmen Perković / Scenografija: Isidora Švaga / Fotografija: Ksenija Lu Zafirović, Ivan Pl Marenić / Vizuali: Lovro Škiljić / Produkcija: Tricycle Trauma / Koprodukcija: Centar za kulturu i informacije Maksimir / Inspirirano djelima Toma Waitsa, Ramonesa i Dimitrija Shostakovicha


MARKO THE CLOWN SHOW – Marko the Clown

Subota 23.11.2019., 18h Filodrammatica
Klaunska predstava za djecu (5+)

Marko klaun vrti se kao čigra, vrhunsku predstavu za vas igra.
Žonglira, balansira, na monociklu simo tamo đira, đira.
Pravu vatru u predstavi kontrolira.
Dođite se nasmijati uz ovaj hit – past ćete na rit!


KISS  – Alice in Wonderband

Subota 30.11.2019., 18h Filodrammatica
Komični mjuzikl (6+)

Komični mjuzikl Kiss je priča o igri, zadirkivanju, nadmetanju i, povrh svega, ljubavi. Komične scene isprepletane zanimljivim i novim aranžmanima poznatih pjesama, tradicionalnih balkanskih pjesama kao i autorskih brojeva samih izvođača izvedene su najjednostavnijim sredstvima – samo vlastitim tijelom i glasom. Zanosno slavlje tonova, ritma, plesa, glume, akrobatike – u savršenoj harmoniji. Predstava je zanimljiva za sve uzraste – djecu, mlade i odrasle podjednako.
Trajanje: 60 minuta
Režija: / Izvođači: Ana Vrbaški i Marko Dinjaški / Muzički aranžmani/kompozicija: Alice in WonderBand / Dizajn zvuka: Goran Vujičin / MrV production / Kostimografija: Nataša Jovičić / LUTKART / Frizure: Budislav Vlajkov / Beastic / Produkcija: Otvoreni Krug Novi Sad


PATKA, SMRT I TULIPAN – Vrum

Nedjelja 1.12.2019., 18h Filodrammatica
Predstava suvremenog plesa za djecu (6+)

Patku je već duže vrijeme pratio jedan čudan osjećaj. Onda se napokon pojavila pred njom – Smrt. No Patka još nije spremna, a ni Smrti se baš ne žuri. Zajedno provode ljeto, kupaju se u jezeru, sjede na stablu ili na livadi, razgovaraju i zajedno šute. Smrt doživljava iskreno prijateljstvo i čaroliju života. Ali jesen se bliži, tada i Patka mora poći na svoje posljednje putovanje… Prema motivima dječje slikovnice “Patka, Smrt i Tulipan” Wolfa Erlbrucha VRUM pokušava pronaći pravi način kako govoriti o pitanju smrti, koje u jednom trenutku neizbježno postavi svako dijete.

Trajanje: 50 minuta
Režija i koreografija: Sanja Frühwald, Till Frühwald / Izvođači: Ana Mrak, Dina Ekštajn, Petra Bokić / Dramatizacija: Maja Katić / Grafika na sceni: Petra Bokić / Kostimografija: Žarka Krpan / Glazba: Damir Šimunović / Svjetlo: Marino Frankola


DJEČJI VARIJETE – ZATVARANJE PLESNOG ZBIRKUSA

Nedjelja 8.12.2019., 18h Filodrammatica

WAKE THE HELL UP! Marko Kalc, 6 min

Wake the hell up! je komična plesna Hula Hoop točka koju je koreografirao i izvodi Marko Kalc. Točka je nastala 2017. godine i bila je dio projekta i turneje “Instant Acts Against Violence & Racism 2017.” u sklopu koje je izvedena više od trideset puta.

DREAMCATCHER / HVATAČ SNOVA Nives Soldičić, 5 min

Bez obzira na loše snove ne treba prestati sanjati! Ova izvedba na zračnom obruču, poput hvatača snova, pokazat će kako otpuštati loša iskustva, raspoloženja i događaje, a pažljivo njegovati dragocjene ideje, snove i vizije koje nas vode u pravom smjeru.

AGUA Emilio J. Alcantara, 6 min

Agua (voda). Tok pokreta, bistrina i očito rješenje. Fleksibilnost i bunt estetike. Prilagodba ili invazija u prostor, mir i oluja. Kozmička elementarna univerzalna suština, potpuno nepoznata.

THE FLACOS CIRCUS SHOW Nives Soldičić & Emilio J. Alcantara, 13 min

Flaco i Flaca, klaun i klaunesa, zabavljaju se i sami dok zabavljaju publiku uz iznenađujuća žongliranja, poetičnu ljepotu plesa na svili i zadivljujuće umijeće riskantnog balansiranja, a sve to izrečeno jezikom komedije koji komunicira s publikom svih uzrasta. Ovaj klaunski duo neće vas ostaviti ravnodušnima!

& zabavne međutočke s Marijom Maksimović!

Radionice
ŠKOLA ZA KLAUNOVE – Marko the Clown

Dvodnevna radionica žongliranja i balansa za djecu
23. 11. – 10 – 12 h i 24.11. – 15:00-17:00h,
Mjesto održavanja: Filodrammatica
Dob: 7-12 godina / Maksimalni broj djece: 12

U subotu ujutro djecu će razbuditi, a dijete u vama probuditi Klaun Marko, koji ima dvadesetogodišnje iskustvo u radu s djecom. Hodanje na štulama, vještine žongliranja lopticama i čunjevima, vožnju monocikla kao i mnoge druge specijalne efekte, Marko je učio na raznim meridijanima naše planete, a vas će razveseliti i cirkuskim vještinama naučiti u našoj dragoj Filodramatici. BTW isto važi i za nedjelju popodne!


IGRE U ZRAKU – Nives Soldičić

Jednodnevna radionica svile za djecu
30.11.2019. – 10-12h
Mjesto održavanja: Filodrammatica
Dob: 7-12 godina

Ples na tkanini, poznatiji kao ples na svili je zračna vještina koja kombinira ples i gimnastiku. Na zabavan i kreativan način povećava fleksibilnost, snagu i izdržljivost. Aerial ring, poznat i kao aerial hoop (zračni prsten odnosno obruč) ili lyra jest zračna vještina slična trapezu na kojoj se izvode razne figure. Na intenzivnoj vikend radionici djeca će kroz igru i ples i pod budnim okom voditeljice naučiti kako visiti naopako, penjati se i raditi razne figure na tkanini.


DJETLIĆI – Alice in Wonderband

Jednodnevna radionica tjelesnih perkusija za djecu
30.11.2019. – 13-15h
Mjesto održavanja: Filodrammatica
Dob: 7-12 godina

Jednim skokom se nađite u svijetu gdje sve zvuči, pjeva i vibrira ritmom! Za izvođenje glazbe je potrebna vještina, mašta i ljubav, ali ne i neki drugi instrumenti osim prstiju, šaka, tabana i glasova. Učimo pjevati i izgovarati ritmičke elemente i najjednostavnijim sredstvima stvarati – muziku!


RADIONICA ROLA BOLA – Emilio J. Alcantara

Jednodnevna radionica za djecu
1.12.2019. – 11-13h
Mjesto održavanja: Filodrammatica
Dob: 7-16 godina

Rola Bola je klasična cirkuska disciplina koja se odnosi na održavanju ravnoteže na cilindru i dasci. Vježbanje na Rola Boli potiče razvoj vestibularnog aparata koji je odgovoran za ravnotežu, jer se na radionici izvode vježbe balansiranja ravnoteže koje su vrlo drukčije od svakodnevnih pokreta. Osim toga, zabavna je aktivnost koja potiče koordinaciju obje strane tijela, mišićni tonus i sposobnost zadržavanja tijela u pozicijama koje prkose gravitaciji , stabilizaciju vidnog polja te uopće tjelesnu kontrolu i spremu.


RADIONICA ROLA BOLA – Emilio J. Alcantara

Jednodnevna radionica za djecu
7.12.2019. – 11-13h
Mjesto održavanja: Filodrammatica
Dob: 7-16 godina

Rola Bola je klasična cirkuska disciplina koja se odnosi na održavanju ravnoteže na cilindru i dasci. Vježbanje na Rola Boli potiče razvoj vestibularnog aparata koji je odgovoran za ravnotežu, jer se na radionici izvode vježbe balansiranja ravnoteže koje su vrlo drukčije od svakodnevnih pokreta. Osim toga, zabavna je aktivnost koja potiče koordinaciju obje strane tijela, mišićni tonus i sposobnost zadržavanja tijela u pozicijama koje prkose gravitaciji, stabilizaciju vidnog polja te uopće tjelesnu kontrolu i spremu.


RADIONICA HULA HOOPA – Marko Kalc

Dvodnevna radionica hula-hoopa za djecu
7.12.2019. 13-15h i 8.12. 13-15h
Mjesto održavanja: Filodrammatica
Dob: 9-15 godina

Hula Hoop je aktivnost kroz koju se poboljšava motorika i ravnoteža i držanje, jačaju mišići trupa, brzo tope kalorije te nesumnjivo – zabavlja. Na radionici će se učiti vrtjeti i kontrolirati hoop i kretati se s njim kroz prostor koristeći razne trikove i tehnike. Hula Hoop će mladima i starijima izmamiti osmijeh na licu, učiniti ih spretnijima, dovesti ih u bolju formu i ispuniti energijom. Dođite, zavrtite svoj hula hoop i zabavite se!


IGRE U ZRAKU – Nives Soldičić

Jednodnevna radionica svile za djecu
8.12.2019. – 10-12h
Mjesto održavanja: Filodrammatica
Dob: 7-12 godina

Ples na tkanini, poznatiji kao ples na svili je zračna vještina koja kombinira ples i gimnastiku. Na zabavan i kreativan način povećava fleksibilnost, snagu i izdržljivost. Aerial ring, poznat i kao aerial hoop (zračni prsten odnosno obruč) ili lyra jest zračna vještina slična trapezu na kojoj se izvode razne figure. Na intenzivnoj vikend radionici djeca će kroz igru i ples i pod budnim okom voditeljice naučiti kako visiti naopako, penjati se i raditi razne figure na tkanini.

Impressum

Organizatori: Prostor Plus i Vijeće mladih Benčić
Pokrovitelji: Ured za kulturu Grada Rijeke, Ministarstvo kulture RH, Primorsko-goranska županija, Europski socijalni fond
Podrška: SU Molekula, Platforma KLIKER

Plesni zbirkus podržava KLIKER platforma koja potiče razvoj plesa za mladu publiku.

Manifestacija Plesni zbirkus rezultat je ciklusa radionica Festivalska smišljaonica koje su se provele u suradnji s Vijećem mladih Benčić u sklopu projekta “Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci”. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Organizacija aktivnosti je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj komunikacije isključiva je odgovornost Udruge Prostor Plus.

Udruga Prostor Plus korisnica je institucionalne Zaklade Kultura nova.
Vijeće mladih Benčić je program financiran od strane kanadske fondacije Musagetes.
Prostorima Filodrammatice, Marganova i Palacha upravlja SU Molekula.