Mjesec listopad ove godine u cijelosti posvećujemo interkulturnom dijalogu. Ovaj put odlučile smo  aktivnosti podijeliti u dvije radionice – Uvodnu radionicu i radionicu Cirkus.

Mjesec listopad ove godine u cijelosti posvećujemo interkulturnom dijalogu. Ovaj put odlučile smo  aktivnosti podijeliti u dvije radionice – Uvodnu radionicu i radionicu Cirkus.

Radionica Cirkus održala se 24. i 25. listopada 2015. godine u prostorima MMSU u Križanićevoj ulici 6A.

Radionicu je vodio i osmislio naš gost iz Slovenije, Luka Piletič, koji studira socijalnu pedagogiju u Ljubljani i bavi se uličnim performansom.

Cilj radionica bio je saznati više o uličnom performansu, po čemu se razlikuje od klasičnog kazališta, što sve podrazumijeva, bliže se upoznati s cirkuskim tehnikama te se okušati u javnom nastupu. Pritom, važno nam je bilo da djeca shvate da kod ovog tipa javnog nastupa da smo direktno izloženi kritikama i javno se izlažemo. Time kod djece osvještavamo njihov stav kao izvođača, ali i njihovo ponašanje prema drugim izvođačima na ulici.

Ovo je bila prva radionica u kojoj smo imali gosta iz inozemstva. To je bila prilika da djeca prošire svoje vidike, pokušaju naučiti riječi na dugom jeziku i otvore se nekoj drugoj kulturi, malo drukčijoj iako nama bliskoj.

Broj sudionika: 10
Lokacija:  prostori MMSU, Križanićeva 6A

Prvi dan radionice bio je posvećen učenju o performansu i žongliranju. Luka Piletič vodio je uvodne vježbe, upoznavanje i kazališne vježbe. Nakon toga djecu je naučio kako od riže i balona izraditi personalizirane loptice za žongliranje. Nakon ručka, krenuli smo s početnim vježbama i do kraja dana oni najvještiji su žonglirali s tri loptice.

Drugi dan započeli smo zagrijavanjem i kazališnim vježbama, a zatim nas je Luka upoznao s ostalim cirkuskim rekvizitima: obručima, poi-em, diabolom, tanjurima. Svatko je probao sve rekvizite, a Luka je svima pomagao u početnim koracima. Nakon toga sva djeca su od rže i čarapa izradila svoj par poi. Nakon ručka svatko je odabrao njemu najdraži rekvizit, i zajedno s Lukom smo isplanirali svoj prvi ulični performans koji smo u 14.15 sati izveli na trgu ispred Hotela Kontinetal.