Mjesec listopad ove godine u cijelosti posvećujemo interkulturnom dijalogu. Ovaj put odlučile smo  aktivnosti podijeliti u dvije radionice – Uvodnu radionicu i radionicu Dijalog i cirkus.

Uvodna radionica odvijala se dva dana u prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Križanićevoj ulici 6a.

Radionicu je vodila i osmislila voditeljica Natali Bosić na temelju iskustava koje je stekla na dvije međunarodne edukativne radionice u Barceloni i Beogradu.

Odlučili smo se za ovu temu zbog trenutačnih događanja u Europi s dolaskom imigranata i izbjeglica iz Sirije koja imaju velik utjecaj na našu državu. Ovim radionicama ne dotičemo se političkih pitanja već pristupamo problemu na način da djeci osvještavamo postojanje drugih kultura, vjera, mišljenja i opredjeljenja te ih učimo kako prema njima pristupati s poštovanjem.

U dva dana radionica djeca su kroz različite kazališne tehnike osvijestila neke svoje postupke i ponašanje koje su često kod drugih osuđivala. Učila su o drugim kulturama i po čemu se razlikuju od nas.

Aktivnosti prvi dan bile su usmjerene prema dijagnosticiranju diskriminacija na temelju čega se razvija i nasilje. Djeca su prvo pričala o  tome što je kultura i što sve čini kulturu, da bi na temelju toga zaključili  iz kojeg nerazumijevanja i netolerancije prema različitosti izvire diskriminacija. O tim pitanjima su zatim diskutirali, birajući jedno koje su tehnikom slika prikazali i pokretom.

Broj sudionika: 10
Lokacija:  prostori MMSU, Križanićeva 6A

Drugi dan bio je posvećen uličnom performansu. Djeca su na temelju naučenog kroz prvi dan izabrali koju temu/problem bi htjeli osvijestiti kod svojih sugrađana ili koju poruku bi im htjeli poslati. Jedna grupa odlučila se za temu isključivanja pojedinaca iz grupe jer je drugačiji /štreber/, a druga grupa za poruku da trebamo učiti od drugih što su pokazali upotrebljavajući razne jezike.

Na kraju drugoga dana s djecom smo pokrenuli temu mogućnosti komuniciranja s drugom grupom/projektom sličnih interesa u inozemstvu. Kako bismo pokrenuli komunikaciju djeca su napravila kratki video poziv koji će biti objavljen na službenoj web stranici.